Japanska skatteorganet uppdaterar kryptoriktlinjer för insättning och utlåning, men inte NFT


Källa: AdobeStock / syahrir

Japans skatteorgan – den Riksskatteverket – har uppdaterat sina vanliga frågor om krypto, och tar upp frågor inklusive insats och kryptoutlåning. Men organet har inte nämnt icke-fungibla tokens (NFT) eller token airdrops – ett tecken på att det för närvarande inte anser att NFT-handel eller airdrops är skattepliktiga.

Per CoinPost uppdaterade byrån (känd som NTA) sina vanliga frågor den 22 december för att lägga till nya sektioner som hänför sig till ”vinster intjänade från” insats och utlåning av mynt. Den påpekade att när man gör skatteberäkningar – som måste göras i fiat yen – är det viktigt att kryptoinvesterare noterar marknadspriset på mynt vid tidpunkten för förvärvet.

De reviderade vanliga frågorna förklarar att samma regler bör gälla för insats och utlåning som redan gäller för kryptobrytning: NTA betraktar gruvdrift som att ”förvärva” mynt, vilket innebär att alla skatteberäkningar måste göras vid den tidpunkt då mynten kommer i gruvarbetarnas ägo, använda marknadspriser för att beräkna deras fiat yen värde.

Om gruvarbetare sedan säljer sina mynt till ett högre marknadspris måste vinsten (i yen) deklareras.

iForex Japan, som också rapporterade om utvecklingen, förklarade systemet genom att ge följande exempel:

”Om [tokens] erhållna via gruvdrift var värda 50 000 yen per styck [the time of mining], som skulle betraktas som anskaffningspriset. Och om [miner then] sålde mynten vid ett senare tillfälle när [the price] nådde 100 000 yen, skulle vinsten beskattas med 50 000 yen. De kostnader som uppstått under gruvarbetet [electricity fees] kan bokföras som utgifter.”

Insättning och utlåning, förklarade NTA, ska också beskattas på samma sätt: när mynt satsas eller lånas ut måste en skattebetalare registrera marknadspriset vid den tidpunkt då kontraktet träffas. När kontraktet är slutfört, skapande av ”vinster”, måste ”skillnaden mellan försäljningspriset och anskaffningspriset” deklareras och är föremål för beskattning.

Som sådan, förklarade organet, kan individer som misslyckas med att registrera marknadspriser vid den tidpunkten stöta på problem senare, när de är skyldiga att göra skattedeklarationer. Den noterade att eftersom insatser och utlåning ofta sker via kryptobörser, kan handelsplattformar föra register över relevant information.

Men det varnade för att att förlita sig på utbyten för att tillhandahålla data vid ett senare tillfälle inte var en felsäker metod i alla fall – och att individer var ansvariga för sin egen registerföring.

____

Läs mer:

– SBI-dotterbolag ”att lansera Japans första Bitcoin, Altcoin-fond” för enskilda investerare
– Japanese Regulator Eyes Stablecoin, plånboksföreskrifter 2022

– Mer kryptoreglering kan vara på väg i Sydkorea, Japan
– Japansk tillsynsmyndighet har NFT:er, IEO:er i sikte när den ser mer kryptoreglering

– Letar du efter ett land med den tydligaste kryptoskattepolicyn? Kontrollera den här listan
– DAOs, tokeninnehavare kan möta nya skatteskulder, varnar PwC Report

– 1 miljard kryptoanvändare, vänligare regler, länder som använder krypto – Crypto.coms 2022 prognoser
– Insiders förutspår: NFTs ”Gateway Drug to Crypto”, fler länder kan anta Bitcoin 2022Source link