Jack Dorseys beslut att sluta Twitter är inte en röst om förtroende för framtiden för sociala medier


Theo Tzanidis, universitetslektor i digital marknadsföring, den University of the West of Scotland.

När Jack Dorsey gjorde det plötsliga offentliga tillkännagivandet att han hade slutat som vd för Twitter, skulle det bara ha hänt på ett ställe – självaste Twitter. Det påminde mig väldigt mycket om Elon Musks underhållande tweetäventyr, när Dorsey kastade sin uppsägnings brev på den sociala medieplattform som han var med och grundade. Du kan föreställa dig att han sitter tillbaka för att insupa teatern av reaktioner och spekulationer som utspelade sig.

Detta är inte Dorseys första avskedsbrev till Twitter – han tvingades lämna VD-stolen 2008 för att sedan återvända som verkställande ordförande tre år senare – och ingen kan med säkerhet säga om det blir det sista.

Enligt e-postmeddelandet som skickades till Twitter-personalen där han tillkännagav sin senaste avgång, tycker han att företaget borde ”stå på egen hand, fritt från grundarens inflytande eller riktning”. I den efterföljande tweetstormen, efter att han sedan lade upp nyheterna på Twitter, insisterade han på att det hade varit hans beslut. Så vad innebär det hela?

Sociala mediers medelålderskris

Dorseys drag var inte helt oväntat. I mer än ett år har han varit under intensiv press från aktivistiska investerare att påskynda Twitters utveckling och förbättra dess finansiella resultat.

Wall Street-investerare har kritiserat Dorseys externa intressen, som inkluderar att driva betalningsjätten Square, som han grundade under sin senaste Twitter-exil, samt att driva futuristiska projekt kring decentralisering (vilket innebär att ta bort traditionell företagskontroll från) internet och finans. Noterbart steg Twitters aktiekurs i och med tillkännagivandet, bara för att dras ner med resten av marknaden eftersom den oroar sig för COVID omicron-varianten.

Jag känner en likhet här mellan Dorsey och andra digitala moguler som Jeff Bezos och, återigen, Musk. Liksom Dorsey driver Bezos och Musk båda två företag i Amazon/Blue Origin respektive Tesla/SpaceX, samt söker olika former av spänning och äventyr, med Bezos ansträngningar att nå rymden och Musk skickar en Tesla Roadster sportbil ut i rymden . Allt verkar betyda att mega-tech-grundare blir missnöjda med den monotona ledningen av sina mest kända företag och letar efter något mer.

I fallet med Twitter finns det också den sociala mediedimensionen. Plattformar som Twitter, Facebook och YouTube belastas alltmer av politiska kontroverser och komplexa frågor som desinformation, integritetsintrång och hatretorik. Twitter blev till exempel den valda megafonen för Donald Trump innan han senare förbjöd honom, och måste brottas med hatretorik som en global fråga. Det sägs ibland att dessa företag står inför en medellivskris i sociala medier.

Tecknad film om Donald Trump på en Twitterfågel
Så att vi inte glömmer. Anton Khodakovskiy

Det finns inga enkla lösningar, så det är vettigt att någon som Dorsey kan bli mer förtjust av att skapa nya saker än att laga befintliga. Det kan vara vettigt att lämna över kontrollen över ditt imperium till andra och ge sig av på jakt efter nya horisonter.

Dorseys hänvisning till ”grundar-ego” i hans avskedsmeddelande till Twitter och personal kan bara tolkas som en petning på Mark Zuckerberg, som inte har visat några tecken på att ge upp kontrollen över Facebook/Meta. Tvärtom, han vill vidareutveckla företagets inflytande genom att uppgradera dess verksamhet till en mer virtuell verklighetsversion av internet som kallas metaverse eller 3Dweb.

När Facebook gjorde sitt historiska tillkännagivande i oktober att det ändrade varumärket till Meta, Dorseys tweets antydde hans ogillande av Zuckerbergs beslut att stanna kvar. Trots att Dorsey den här veckan insisterade på att han älskar Twitter, misstänker jag att han ser svåra tider framför sig för sociala medieföretag och till och med konceptet med dessa ”traditionella” plattformar.

Enligt min uppfattning är de dagar förbi när unga utvecklare ville arbeta för Google, Facebook eller Twitter. De verkar nu vara mer intresserade av att ”flippa” NFT:er (köpa och sälja dessa digitala samlarobjekt för en snabb vinst) och skriva ansökningar för (icke-Meta) metaversen. Samtidigt ökar tillsynsmyndigheterna hettan på Silicon Valleys gamla garde över sina etiska standarder kring innehåll och användning av data. Och om metaversen är framtiden väcker det frågor om exakt hur en mikrobloggplattform med en smal användarbas passar in i denna nya 3D-era.

Vad händer härnäst för Jack

Medan Dorsey har överlämnat kontrollen över Twitter till den 37-årige teknologichefen Parag Agrawal, kommer han att ha mer tid att fokusera på Square. Betalningsföretaget värderas till nästan 100 miljarder USD – mer än dubbelt så mycket på Twitter – och ett av dess huvudfokus har varit att flytta kryptovalutor till mainstream.

Square har bitcoin på sin balansräkning och planerar att lansera en decentraliserad kryptobörs kallad tbDEX, samt eventuellt gå in i Bitcoin-gruvdrift. Dorsey är också en ängelinvesterare i många andra projekt, inklusive musikströmningsappen Tidal, där rapparen Jay Z är medinvesterare.

I många avseenden har kryptovalutalandskapet ärvt den lösa, frihjulande attityd som kännetecknade de första dagarna av sociala medieplattformar. Decentraliserade nystartade företag som finansplattformen Compound, kryptobörsen Uniswap och stablecoin-utgivaren MakerDao gör stora vinster och blir mer och mer populära.

De domineras av excentriska genier som Uniswap-skaparen Hayden Adams och MakerDaos Rune Christensen, som har ovanlig bakgrund och glupska riskaptit. Det kommer att se ut som en tilltalande landningsplats för utbrända tekniker som försöker återuppväcka sin optimism.

Som jag alltid säger till mina elever, vi lever i en tidsålder av acceleration, där tekniken utvecklas i en takt snabbare än vad någon individ kan hänga med. För att överleva detta behöver vi ett nytt sätt att tänka på teknik.

Silicon Valley VD:ar som Jack Dorsey var katalysatorerna för den här eran, och nu måste de också anpassa sig och återuppfinna själva den värld de skapade. Dorsey har fördelen att han har haft en fot i detta nya lägret under en tid. Hans avgång ger mig inte ett stort förtroende för traditionella sociala medier, men det skulle kunna ge ytterligare impulser till nystartade krypto- och teknikföretag.Konversationen

Den här artikeln är återpublicerad från The Conversation under en Creative Commons-licens. Läs originalartikeln.

Source link