Israels AML-myndighet och Europol zoomar in på krypto


Källa: AdobeStock/coffeemill

Israels Myndigheten för förbud mot penningtvätt och finansiering av terrorism (IMPA) har meddelat att nya, skärpta regler nu kommer att gälla för kryptotillgångar, fintechs och diverse andra finansiella produkter. Åtgärderna är utformade för att införa mer reglerande tydlighet och sammanhängande standarder, enligt högre regeringsrepresentanter. De är också i linje med de senaste rekommendationerna från Europeiska unionens brottsbekämpande organ Europol.

Med de nya reglerna kräver Israel lokala fintechs och virtuella valutatjänsteleverantörer (VASP) för att säkra operativa licenser, rapporterade Globes och tillade att ansökningar från ett antal kryptoföretag för närvarande granskas,

Shlomit Wegman, direktör för IMPA, sa att de nya reglerna representerade både en möjlighet att bekämpa kriminella aktiviteter relaterade till dessa nya produkter på ett mer systematiskt sätt, samt att säkerställa större stöd och förutsägbarhet för deras lagliga användning, som rapporterats av The Jerusalem Post.

”Tillämpningen av reglerna utgör verkliga framsteg för den israeliska ekonomin, fintechindustrin och för att förbättra den finansiella konkurrensen” för att ge allmänheten förbättrade tjänster, sa hon.

I en färsk rapport rekommenderar Europol att krav på kunskap om din kund (KYC) och anti-penningtvätt (AML) införs på kryptobörser globalt.

”För att bekämpa […] När hoten förs fram måste poliser i rätt tid kunna få tillgång till data och bedriva lagligt hemligt arbete för att hålla samhället säkert. Företag, särskilt de som är verksamma utanför Europeiska unionen, måste förbättra sin Know Your Customer (KYC) och informationsspridning”, enligt rapporten.

Enligt Israels nya regler kommer företag som är involverade i dessa branscher att behöva lämna in rapporter på liknande sätt till israeliska banker och äldre finansinstitutioner. Vissa transaktioner som involverar medel värda mer än 50 000 NIS (16 120 USD) kräver redan att en serie rapporter lämnas in, och för affärer som involverar länder som bedöms utgöra en hög risk för terrorfinansiering krävs sådana rapporter för transaktioner som involverar medel på mer än 5 000 NIS (1 612 USD).

Den senaste utvecklingen kommer som US Department of Treasury samarbetar med Israel för att bekämpa ransomware genom ett bilateralt partnerskap. Detta samarbete formaliserades den 14 november som US-Israeli Task Force Fintech Innovation and Cybersecurity.

IMPA grundades 2022 och skapades som en finansiell underrättelseenhet, och den övervakas av Israels justitieministerium.

____

Läs mer:
– Europol Goes for Blockchain: Validering Conference Speakers
– Israelisk åklagare försvarar kryptoanvändare i ett mål mot banker

– Israel: Regulator för att hjälpa blockkedjeföretag men kryptosmärtan fortsätter
– Detta drag kan rädda israeliska kryptoinvesterare miljoner

– US Infra Act: Cryptoverse säger att kampen inte är över, men saker kan bli ”rörigt”
– Krypto kan inte stoppas, men måste regleras, avslutar indiska lagstiftareSource link