IRS säger att det slåss mot ”bergen” av krypto- och NFT-”bedrägeri” och kändisar


Källa: AdobeStock / Sergey

USA:s skatteorgan Internal Revenue Service (IRS), säger att de tror att utrymmet för krypto och icke-fungibla token (NFT) är behäftat med ”bedrägerier” – och har varnat för att kändisar som marknadsför krypto på sociala medier kan möta undersökningar.

Bloomberg rapporterade att kommentarerna kom från Ryan Korner, en specialagent som leder Los Angeles fältkontor för IRS:s Criminal Investigation Department – ​​som utreder skatte- och ekonomisk brottslighet. Talar vid ett evenemang som anordnas av USC Gould School of Law, hävdade Korner:

”Vi ser bara berg och berg av bedrägerier i det här området. […] Vi är inte nödvändigtvis ute och letar efter kändisar, men när de gör en uppenbar eller öppen kommentar som säger: ”Hej, IRS, du borde nog komma och titta på mig” – det är vad vi gör.”

Korner tillade att NFT och krypto är ”mogna för marknadsmanipulation” och menade att ”högprofilerade investerare” har förmågan att ”svinga tillgångspriser med en enda tweet.”

IRS svarar genom att förstärka sin kapacitet att bekämpa krypto- och NFT-relaterad brottslighet genom att utbilda sin personal i nya och digitala former av brottslighet – med tonvikt på krypto- och NFT-relaterade frågor.

Korner sa om krypto och NFT:er:

”Det här utrymmet är framtiden.”

Han tillade att IRS inte heller agerade ensam och ”sökte öka samarbetet och informationsdelningen med andra federala myndigheter”, som t.ex. justitiedepartementet, för att ”se till att alla är på samma sida.”

Korner antydde att NFT-priserna verkade vara orimligt uppblåsta och att detta faktum var anledning till oro för byrån.

Han hävdade att operatörer ”oroar sig när de ser folk betala miljontals dollar för tillgångar som NFTs” – särskilt om de ”inte verkar ha den typen av inneboende värde.”

IRS, tillade Korner, tror att brottslingar kan använda höga priser och marknadsmanipulationstaktik för att tvätta pengar från underjordiska företag och knarkhandel.

Tidigare denna månad indikerade IRS att de var villiga att intensifiera sin granskning av krypto-uttagsautomater i USA, efter anklagelser om att maskinerna skulle kunna användas för att underlätta betalningar för att finansiera kriminellt beteende inklusive människohandel och drogförsäljning.

____

Läs mer:
– Har vi nått topp NFT-hype?
– OpenSea förnekar anklagelser om hack och buggar, anspråksproblemet är relaterat till användargränssnittet

– S-koreanska presidentkandidatmanifest utfärdade som NFTs; Krypto går in i nationell statistik
– Celebrity NFT ”Concierge Service”

– ”Romantiskt inblandade” 3,8 miljoner USD XRP-tjuvar skickade till fängelse i 7 år
– Hur du skyddar dina kryptovinster och undviker att bli granskad för dina kryptoaffärer i USASource link