Inga framsteg med rysk kryptolag förrän tidigast i februari 2022, säger Duma-chefen


Källa: Adobe/Vincent

De som hoppas få se kryptoregler rulla ut i Ryssland kommer att behöva vänta till åtminstone februari nästa år för att se hur ett lagförslag kan se ut, enligt en viktig parlamentariker.

Enligt DumaTV, liksom den officiella webbplatsen för det regerande Förenade Rysslandspartiet, har vice talmannen för statsduman, Rysslands parlament, Alexey Gordeyev, utsetts till chef för en arbetsgrupp som ska förbereda förslag ”om lagstiftningen reglering av cirkulationen av kryptovalutor i Ryssland.”

Gruppen höll sitt första möte den 21 december och består av chefer från Centralbank, samt siffror från ”relevanta ministerier och departement.” Enligt uppgift har inhemska kryptoindustritjänstemän också inkluderats i gruppen – men Cryptonews.com har ännu inte upptäckt identiteten på de företrädda företagen.

Trots gruppens bildande verkar framstegen vara lika glaciala som någonsin. Gordeyev sa att ”nästa diskussionsskede” kommer att ”äga rum i februari 2022” – vilket bekräftar tidigare uttalanden från dumans tjänstemän i frågan.

Politiker hade varit hoppfulla om att träffa en lagstiftningsöverenskommelse om kryptoreglering under dumans pågående vintersession, men har istället beslutat att sparka burken på vägen igen.

Återigen verkar orsaken till förseningen vara tydlig: Många regeringsdepartement föredrar ett mer progressivt tillvägagångssätt för kryptoreglering, medan centralbanken förespråkar antingen ett fullständigt förbud eller ett krav på att alla kryptoinvesterare ska göra sina affärer på plattformar baserade utomlands. Det senare alternativet, hävdar det, kommer att hjälpa till att hålla krypto borta från det ryska finansiella systemet.

Oppositionsledare har kritiserat centralbankens hållning. I en separat rapport citerade DumaTV ledaren för oppositionen A Just Russia – For Truth-partiet Sergei Mironov, som hävdade att ”Centralbankens hårda position” på krypto ”inte tillåter Ryssland att utveckla denna lovande teknologi.”

Mironov tillade att uteslutande av krypto gör nationen beroende av ”västerländska betalningssystem.” I stället för att fortsätta att marginalisera krypto, sade han, behövde Ryssland ”legalisera” krypto och påskynda planerna på att rulla ut en digital rubel.

Det finns tecken på att februarimötet kan gå vilse i ett sidospår med semantiskt tema. Gordeyev citerades för att säga:

”Vi måste beskriva fenomenet i detalj. För att vissa riksdagsledamöter ringer [tokens] ”kryptovalutor” och gör sedan friskrivningar som: ”de är faktiskt inte valutor.” Eftersom det inte finns några tydliga juridiska definitioner finns det en paradox. Den här också [causes] förvirring för medborgare och juridiska personer. Det första steget är att arbeta med begreppsapparaten.”

____
Läs mer:
– Ryssland: Totalt förbud mot kryptoägande fortfarande på bordet, säger topptjänstemannen
– Ryska kryptogruvarbetare säger till lagstiftare: ”Skynda dig och legalisera vår industri”

– Trender för kryptoreglering 2022: Fokus på DeFi, Stablecoins, NFTs och mer
– Den ryska underrättelsetjänsten vill ha mer makt att beslagta krypto, frysa plånböckerSource link