IMF varnar för farorna med Feds räntehöjning, Brasilien säger att inflationen ”inte kommer att vara tillfällig i väst”


Kristalina Georgieva. Källa: IMF/YouTube

Kristalina Georgieva, verkställande direktör för Internationella valutafonden (IMF), har varnat för att Federal Reserve (Fed) nästa räntehöjning kan ”kasta kallt vatten på nationer med höga nivåer av dollarskuld” – och deras återhämtning från covid-19-pandemins ekonomiska nedfall.

Georgieva talade vid ett evenemang med namnet ”Global Economic Outlook” vid World Economic Forum i Davos, där hon sa att Fed ”agerade ansvarsfullt” i sitt svar på snabbt växande inflation.

Hon sa att inflationen ”förvandlas till ett socialt och ekonomiskt problem” i USA, men uttryckte oro över länder med dollarskuld och ”låginkomstländer” – och hävdade att ”sådana nationer måste agera nu” om de ville undvika återverkningar av en amerikansk räntehöjning.

Många prognosmakare har förutspått att Fed kommer att meddela sitt beslut att höja räntorna någon gång nästa vecka, och själva räntehöjningen förväntas ske i mars.

IMF-chefen berömde centralbankerna och hävdade att de hade ”förebyggt en stor depression” i sitt svar förra året, men sa:

”Vi behöver politisk flexibilitet i år; 2022 kommer att bli som en hinderbana.”

Hon förutspådde att den globala återhämtningen skulle fortsätta 2022, även om hon sa att ”den tappar lite fart.”

Men Georgieva medgav att ”mycket mer ihållande inflation än väntat” nu var ett problem, med ”utbudet sjunkit efter stigande efterfrågan” och ”förseningar i utbudet orsakade av covid-19”, samt stigande livsmedelspriser orsakade av bränsleprishöjningar bland andra faktorer .

Men bilden var annorlunda i Brasilien, där Paulo Guedes, ekonomiministern varnade för att ”inflationens odjur är ur flaskan” i väst, och tillade att inflationen i Nordamerika och Västeuropa ”inte kommer att vara övergående. ”

IMF och Brasilien är för närvarande i konflikt: förra månaden meddelade Guedes att Brasilien hade för avsikt att sparka IMF:s kontor i landet efter en bråk om uppskattningar.

Vid evenemanget i Davos förklarade Guedes:

”Brasilien är möjligen det enda landet som är tillbaka exakt där det var före krisen […], eftersom det inte tillät tillfälliga utgifter att bli permanenta.”

Han hävdade att medan Brasilien hade gått snabbare för att skära ned de offentliga utgifterna till nivåer före pandemi, så sover andra ”centralbanker vid ratten”, och drog slutsatsen:

”Inflationen kommer att bli ett problem för västvärlden.”

Diskussionen kommer sannolikt att ha vänt huvuden i kryptovärlden, såväl som i finansvärlden, där tokens som bitcoin (BTC) har utpekats som inflationssäkra tillgångar som kan utföra samma funktion som råvaror som guld.

Christine Lagarde, ordförande för Europeiska centralbanken (ECB), som talade vid samma evenemang, antydde att EU skulle se ut att vara mindre aggressivt i sitt svar på inflationen än USA. Hon uppgav att blocket upplevde ”efterfrågan som inte är överdriven”, ”till skillnad från USA”, och tillade att EU:s arbetsmarknad inte ”upplevde något liknande ”den stora avgången” – och det var därför ”osannolikt att möta samma [inflationary] påtryckningar som USA.”

Som sådan, antydde hon, är EU inställt på att hålla sitt pulver torrt, och hävdar att ”lönerna i euroområdet inte är [spiraling up]”, och säger att när ”vi antar att energipriserna kommer att stabiliseras 2022,” ”små inflationssiffrorna sjunka.”

Även finanschefer från Japan och Indonesien närvarade. Sri Mulyani Indrawati, Indonesiens finansminister, noterade att den ”efterfrågedrivna återhämtningen” som landet för närvarande upplever ”är uppmuntrande” och hävdade att nationen ”förbättrade” sitt ”investeringsklimat”.

Haruhiko Kuroda, guvernören i Bank of Japan (BoJ) hävdade att nationen ”förväntar sig att inflationen kommer att vara runt 1% i år” och skulle ”fortsätta” med en politik med låga räntor, med angivande av:

”Vi är inte rädda för inflation.”

____

Läs mer:
– Hur den globala ekonomin kan påverka Bitcoin, Ethereum och Crypto 2022
– Två huvudsakliga makroscenarier i spel för Bitcoin & Crypto 2022 – CryptoCompare

– Bitcoin, Ethereum kan gynnas om aktier faller efter att Fed stramat åt – strateg
– Eurozonens Fiat faller – och kommer förmodligen inte att studsa tillbaka snart

– Inflationen är det största testet hittills för centralbankens oberoende
– Arthur Hayes säger till kryptohandlare att det lönar sig att vänta, starkare USD kommerSource link