Hur musik-NFT kan störa musikindustrin


Källa: AdobeStock / Gorodenkoff

Upphovsrättsfrågor, exploatering, inga royalties. Det här är bara några utmaningar som musiker över hela världen står inför när det kommer till produktion och distribution av deras musik. Med uppkomsten av musik-icke-fungibla tokens (NFT) finns det potential att musikindustrin kan förändras till det bättre.

Läs vidare för att ta reda på vad musik NFT är, hur de fungerar och hur de kan stärka musiker globalt.

Vad är musik NFT?

2021 var utan tvekan året för icke-fungibla tokens, med flera användningsfall som dök upp bortom kryptokonst och samlarföremål. Musik NFT är en av dem.

En NFT är en unik kryptografisk token inspelad på en blockchain som representerar en digital eller fysisk tillgång. När en NFT väl har skapats kan den inte ändras eller dupliceras. Dessutom kan NFT:er kodas på ett sätt som tillåter royaltybetalningar till skaparen, vilket gör dem till en mycket intressant teknik för musiker.

Musik-NFT är musikspår inspelade på en blockchain i form av unika icke-fungibla tokens som uteslutande tillhör ägaren av NFT. Men till skillnad från mp3-filer du laddar ner till din smartphone, kan musik-NFT också säljas vidare och låta musiker tjäna royalties för varje sekundärmarknadsförsäljning.

Hur fungerar musik-NFT?

När det kommer till musikbranschen finns det olika former där musik-NFT kan dyka upp. Det kan vara en låt representerad av en ljudfil eller video, ett skivomslag, en konsertbiljett och signerade varor, bland annat.

Vid produktion eller försäljning av en musik-NFT förblir principen densamma som i andra NFT. En musiker eller ett band kommer att bestämma vad de vill sälja till sina fans, oavsett om det är en ljudfil, konsertbiljetter eller merchandise. De kommer sedan att identifiera på vilken blockchain de kommer att skapa sin NFT, eller vilken Music NFT-plattform de ska använda. Några av de för närvarande tillgängliga Music NFT-plattformarna är NFT-TON, Överdådig, Öppet hav, och mer.

Efter att ha identifierat sin valplattform kommer de att informera sina fans om släppet av deras NFT-drop, och släppa ut dem till försäljning till vilket värde de vill sälja sina verk.

Eftersom musik-NFT (och alla andra NFT) inte kan replikeras, kan de besluta att antingen ha en engångsförsäljning på en ljudfil, där högstbjudande äger den ursprungliga ljudfilen (men inte upphovsrätten). Alternativt kan de bestämma sig för att skapa ett begränsat antal NFT-filer av samma ljudfil, låt oss säga 10 000, och sedan lägga ut dem till försäljning på en musik-NFT-marknadsplats.

Varje fan som köper musiken NFT blir ägare till sin favoritmusikers verk. De kan sedan lagra musik-NFT i sina kryptoplånböcker, och om de är intresserade kan de sälja av NFT till en högre budgivare i framtiden. Trots att han är ägare till den unika NFT och kan sälja den, kan musikern som skapade NFT tjäna pengar på återförsäljning av sitt verk, vilket är ett av de mest kraftfulla sätten musik NFT kan ge musiker.

Flera musiker och band har redan dragit nytta av Music NFTs. Dj 3LAU hade till exempel en NFT-drop som hette Ultraviolett samling, som hade en världsrekordförsäljning på över 11,6 miljoner USD. Detta var från en enda auktion med 33 unika tokens. Dessutom sålde den kanadensiska musikern Grimes digitala konstverk i en samling som heter WarNymph, som tjänade cirka 6 miljoner USD i början av 2021.

Hur NFTs kan stärka musiker

Annat än att tjäna en inkomst från omedelbar försäljning av musik-NFT, låt oss titta på fler sätt på vilka NFT:er kan ge musiker styrka.

Intjäning av royalties

Musiker som skapar NFTs och säljer dem kommer att tjäna på den efterföljande försäljningen av sina NFTs. Detta kommer att bidra till att minska problemet med musiker som inte tjänar på försäljningen av sitt verk, eller bara tjänar låga belopp från centraliserade streamingtjänster.

Skär ut mellanhänder

En av de största utmaningarna som musiker står inför är att de ofta har ett kontrakt med ett skivbolag. Alternativt är sättet de flesta oberoende musiker tjänar sina pengar på genom streamingplattformar. Hur som helst, användning av musik-NFT tillåter musiker att tjäna på försäljningen av sin musik eller varor genom att direkt sälja till sina fans.

Bygga upp en aktiv fanbas

Musik NFT låter en musiker bygga en fanbas genom att skapa ett utrymme där deras fans kan få tillgång till unika NFT relaterade till artistens verk. Till exempel gör evenemang som NFT airdrops det möjligt för musiker att nå publik som de inte skulle ha haft tillgång till tidigare.

Musiker kan också dra nytta av unika fanupplevelser, som att ha möjligheten för sina fans att umgås med dem virtuellt eller personligen. Detta har tidigare åstadkommits av musiker som Snoop Dogg i hans SandBox-hängsession, såväl som Post Malone, som sålde NFTs för att folk skulle spela beer pong med honom.

Ge möjligheter till nya artister

De låga hindren för inträde i musik-NFT-scenen är en fantastisk möjlighet för nya musiker eftersom ingen hindrar dem från att släppa ny musik eller förväntar sig att de ska passa i en viss ”låda” för att få ett skivkontrakt. Med musik-NFT:er behöver en musiker bara skapa sin musik på sin plattform och marknadsföra sitt verk till sin fanbas.

För närvarande finns det bara en handfull musiker som undersöker livskraften hos musik-NFT. Men med ökad kunskap och adoption av fansen växer möjligheterna för artister att dra nytta av försäljningen av musik NFTs avsevärt.

____

Läs mer:
– Hur Wu-Tang Clans album på 4 miljoner USD återspeglar kryptoetos
– Kraften med NFT i musikdistribution

– Amerikansk musikproducent tjänar 11,7 miljoner USD i NFT-försäljning
– Grimes och Paris Hilton går full NFT – men några varnar för problem

– SNL berättar för amerikanska tittare vad NFT är – via ”Eminem” och ”Janet Yellen”
– Aktivera Räknar med att NFT:er ska bli mainstream 2022

– NFTs 2022: Från årets ord till vanliga adoptioner och nya användningsfall
– Insiders förutspår: NFTs ”Gateway Drug to Crypto”, fler länder kan anta Bitcoin 2022Source link