Hur man använder Layer-2-lösningar för att spara på Ethereum-avgifter: Arbitrum


Källa: Adobe/Djordje

Blockchain-nätverk erbjuder en möjlighet till decentralisering, transparens, säkerhet och förtroendelös kommunikation för att underlätta nya internetbaserade ekonomier. Men många ledande blockkedjor har inte kunnat ta emot sitt växande antal användare. Höga adoptionsgrader för Layer-1 (L1)-kedjor har vanligtvis följts av ökande transaktionsavgifter.

Ethereum (ETH), eller en L1-kedja, är en av de mest använda blockkedjorna för närvarande, och nätverket har kämpat för att skala eftersom löjligt höga gasavgifter och långsamma bekräftelsetider avskräcker människor.

Som ett resultat har Layer-2 (L2)-lösningar som är byggda ovanpå blockkedjor för att minska bördan på kedjan dykt upp för ledande blockkedjor, som Bitcoin (BTC) och Ethereum.

Läs vidare för att lära dig mer om L2-skalningslösningar och hur du använder Arbitrum för att spara på Ethereum-transaktionsavgifter.

Varför behöver blockkedjor Layer-2-lösningar?

Blockkedjor behöver L2-lösningar eftersom de möjliggör effektiv och förbättrad transaktionsbearbetning. Dessa lösningar ökar genomströmningen samtidigt som de utnyttjar säkerhetsinfrastrukturen, decentraliseringen och transparensen i huvudkedjan.

Layer-2-lösningar är protokoll byggda ovanpå en befintlig blockkedja som Ethereum eller Bitcoin. Deras mål är att lösa transaktionskostnaden, bearbetningshastigheten och skalningsproblem som ledande kedjor står inför.

Under det senaste året har vi sett den snabba ökningen av decentraliserade finansapplikationer (DeFi), icke-fungibla tokens (NFT) och decentraliserade autonoma organisationer (DAO). Dessa innovationer tar människor ombord till cryptoverse, vilket kräver att blockkedjor bearbetar fler och fler transaktioner. Däremot har kedjor som Bitcoin och Ethereum ganska begränsad genomströmning, med endast 7 respektive 13 transaktioner per sekund (TPS).

Istället för att uppgradera blockchains protokoll direkt för att öka genomströmningen, har vi nu lösningar byggda ovanpå huvudinfrastrukturen, vilket tar bearbetningsbelastningen från den huvudsakliga blockchain-infrastrukturen. Layer-2-lösningar har mestadels samlats runt Ethereum och Bitcoin, vilket inte borde komma som en överraskning eftersom de är de ledande kryptonätverken på marknaden.

Bitcoins mest framträdande L2-lösningar är Lightning Network och Blockstreams Liquid Network, som båda möjliggör låga kostnader och höghastighetstransaktioner utanför kedjan.

Ett antal välbehövliga skalningslösningar utanför kedjan har dykt upp för Ethereum, som har lidit av gasavgifter så höga som 100 USD för enkla tokenöverföringar. Exempel inkluderar Arbitrum, Optimism, och Starkware.

Det finns dock ingen individuell L2-lösning som helt löser allas behov. Alla skiljer sig åt vad gäller transaktionsavgifter, säkerhet och funktionalitet.

Vad är Arbitrum?

Arbitrum är en av de mest populära Ethereum L2-skalningslösningarna.

Byggd av Offchain Labs, Arbitrum är designat för att öka hastigheten och skalbarheten för Ethereums smarta kontrakt, med ytterligare sekretessfunktioner. Det tillåter utvecklare att köra Ethereum-applikationer och bearbeta transaktioner på det, utan att kompromissa med säkerheten i Ethereum-nätverket.

Arbitrum är ett av ett antal L2-protokoll som adresserar några av fallgroparna i nuvarande Ethereum-baserade smarta kontrakt som dålig effektivitet och höga transaktionskostnader, vilket resulterar i en dålig användarupplevelse för dapp-användare (decentraliserade applikationer) på Ethereum.

Arbitrum använder en metod som kallas transaktionssamlar. Den registrerar batcher av transaktioner på Ethereum och bearbetar dem på sin L2 sidokedja samtidigt som den använder Ethereum för att säkerställa korrekta poster. Denna process tar bort beräknings- och lagringsbördan från Ethereums huvudkedja.

De tre komponenterna i Arbitrum inkluderar kompilatorn, validerare och EthBridge. Kompilatorn kompilerar flera smarta kontrakt till en körbar fil som är kompatibel med körning på den godtyckliga virtuella maskinen (AVM). Sedan övervakar validatorer i första hand tillståndet för AVM och processerna utanför kedjan. Slutligen är EthBridge en decentraliserad applikation som distribueras på Ethereums huvudkedja som förbinder Ethereum och Arbitrum.

Projektet har blivit en favorit bland Ethereans eftersom det ger en alternativ plattform som utvecklare kan använda för att bygga Ethereum-kompatibla smarta kontrakt.

Arbitrum One – Arbitrums Ethereum mainnet beta – rullades ut den 31 augusti 2021, utan en token lansering eller försäljning. Redan nu utnyttjas programvaran av många protokoll som Chainlink (LINK), Balancer (BAL) och Uniswap (UNI) för att öka genomströmningen och sänka avgifterna för sina användare.

Hur man använder Arbitrum för att spara på Ethereum-gasavgifter

Du kan använda Arbitrum för att skicka och ta emot Ethereum på dapps som stöder Arbitrum-nätverket.

För att konvertera din ETH eller Ethereum-baserade token på huvudkedjan till Arbitrum-lagret, måste du ställa in Arbitrum på en självvårdsplånbok som MetaMask. Här är hur:

 1. Besök Arbiscan, gå till sidfoten och klicka på Lägg till Arbitrum Network för att lägga till din metamask. Du kan också bara lägga till det manuellt om du har det tekniska kunnandet.
 2. För att skicka din ETH till Arbitrum-lagret, använd Arbitrum Bridge här.
 3. När du är på Arbitrum Bridge kommer webbplatsen att visa dig en uppmaning att ansluta din MetaMask-plånbok. Om inte, anslut den manuellt genom att öppna din MetaMask-skärm och ge den tillstånd.
 4. Ange mängden ETH som ska brygga till Arbitrum.
 5. Klicka på insättning och fortsätt sedan för att bekräfta transaktionen.
 6. När transaktionen har bekräftats på Ethereum blockchain har dina pengar skickats över till Arbitrum Bridge.

Arbitrum bridge stöder inte alla Ethereum-baserade tokens ännu. Det finns dock redan ett antal applikationer och plattformar som stödjer Arbitrum för att möjliggöra lägre transaktionsavgifter för Ethereum-användare.

Vem stöder redan Arbitrum?

För att dra nytta av fördelarna med Arbitrum-nätverket måste du använda en applikation som stöder nätverket. Den goda nyheten är att flera populära kryptoapplikationer börjar stödja Arbitrum.

Här är en lista över populära applikationer:

Plånböcker

 • Metamask
 • Coinbase plånbok
 • Huobi plånbok
 • Zapper
 • Zerion
 • Loopring

Centraliserade utbyten

Decentraliserade appar

 • Aave
 • Uniswap
 • 1 tum
 • Dai
 • Kurva
 • MakerDAO
 • Sushiswap

Medan Ethereum drivs av nyare smarta kontraktsplattformar med högre genomströmning och förbättrade skalningsmöjligheter, kan L2-lösningar bli räddaren som hjälper den ledande smarta kontraktsplattformen att behålla sin marknadsledande position.
_____
Läs mer:
– Vitalik Buterins ”Endgame” färdplan kommer att ”Ta år att spela ut”
– En multikedjevärld är nyckeln till framgången med Web 3.0 och Metaverse

– Ethereum-användare flockas till arbitrum på jakt efter skalbarhet
– Titta på: Polygons medgrundare på ”Holy Grail” av skalning, Ethereum Merge, NFTs och merSource link