Har vi nått topp NFT-hype?


Källa: Adobe/moderngolf1984

James Butterfill är investeringsstrateg på det stora europeiska investeringsföretaget för digitala tillgångar Myntandelar.
____

Non-fungible tokens (NFT) är ett övertygande verktyg som gör att artister och innehållsskapare kan tjäna pengar på sitt arbete mer effektivt. Smarta kontrakt har varit möjligören, vilket har öppnat möjligheten för kreativa att äga framtida royalties i allt de ”präglar”, vilket är den process genom vilken en NFT skapas och blir en del av blockchain-protokollet. År 2021 omsattes cirka 45 miljarder USD av NFT enligt Kedjeanalys.

Den sanna kraften hos NFT, som kan ses som en form av digital härkomst, är att dess transaktioner och ägande registreras i blockkedjan, vilket gör journalerna oföränderliga. NFT:er tillåter artister att tjäna pengar när den första auktionen äger rum, men viktigast av allt, närhelst NFT handlas på andrahandsmarknaden, kommer artisten att fortsätta att få royalties. Detta kan skrivas in i själva det smarta kontraktet eller via ett avtal med börsen, vilket ofta inte är fallet för verklig konst. För närvarande föredrar artister royalties via utbyten på grund av de nuvarande ökade transaktionskostnaderna för att det skrivs in i det smarta kontraktet.

Det är ett så övertygande koncept att en enorm mängd mediahype har uppstått, tillsammans med många stora varumärken och finansiella institutioner som präglat eller köpt NFT. Googles trenddata tyder på att vi, trots att vi funnits sedan 2014, nådde topp NFT-hype i början av december 2021. Detta backas upp av data från Kvarteret vilket belyser antalet sålda NFT:s nådde en topp i november 2021. Toppen för konst och samlarföremål var mycket tidigare i maj 2021, där mycket av slappheten i denna NFT-sektor togs upp av spelsektorn där spelsamlarföremål på plattformar som t.ex. Axie Infinity har vuxit dramatiskt. Vi ser att spelundersektorn för NFT:er skiljer sig ganska mycket från konst- och samlarsektorn, där det mesta av mediahypen är fokuserad.

Dessutom har det genomsnittliga priset på en NFT också fallit. Det kan vara så att det finns en sådan uppsjö av NFT-copycats nu när NFT-samlare börjar bli alltför mättade med valmöjligheter. Data från Chainalysis visar att antalet aktiva NFT-samlingar har ökat med 560 % sedan juli till 3 264.

Vi vill inte förringa de otroliga möjligheterna i NFT-världen eftersom det finns några fascinerande samhällen som byggs i rymden. Om vi ​​har nått ”peak hype” är det möjligt att vi kan se en krasch i priser som liknar det som sågs under kryptoprisnedgångarna 2018, där det fanns betydande prisavvikelser från de bra och dåliga projekten.

Det är fullt möjligt att vi börjar se denna trend av prisskillnader mellan bra och dåliga NFT-projekt – vad som har värde i konstvärlden är väldigt subjektivt och personligt. Prisskillnaderna är med största sannolikhet de största i NFT-verk som implicit eller explicit efterliknar original eller först på marknaden.

_____

Stycket dök upp först i CoinShares 2022 Digital Asset Outlook.
_____
Läs mer:
– NFTs 2022: Från årets ord till vanliga adoptioner och nya användningsfall
– Fraktionerade NFT:er kan demokratisera digitala investeringar

– NFTs kan nå Facebook och Instagram som Meta Mulls NFT Marketplace – Rapportera
– NFT Infrastructure Moves: OpenSea förvärvar Dharma, Coinbase samarbetar med MastercardSource link