Hälften av Uniswaps likviditetsleverantörer ser negativ avkastning, studera krav


Källa: Adobe/Yury

Hälften av alla användare som tillhandahåller likviditet på den tredje versionen av den decentraliserade börsen Uniswap ser lägre avkastning än de skulle ha om de bara höll tokens i sin egen plånbok, hävdar en ny studie.

Enligt studien beror den negativa avkastningen för användarna på att handelsavgiftsintäkterna som genereras av protokollen är mindre än de så kallade impermanenta förlusterna, eller förluster som uppstår när dina medel fortfarande finns i en likviditetspool, till följd av hur automatiserade marknadsgaranter (AMM) som Uniswap fungerar.

”Medan Uniswap V3 genererar de högsta handelsavgifterna av något DeFi-protokoll, utplånade permanenta förluster avgiftsintäkterna helt i över 80 % av de analyserade poolerna,” studien, utförd av kryptorådgivningsföretaget Topas blå och det decentraliserade likviditetsprotokollet Bancor (BNT), sa.

Den tillade att likviditetspoolerna som analyserades i studien – som utgjorde 43 % av Uniswap V3:s totala värde låst (TVL) – genererade 108,5 miljarder USD i handelsvolymer och 199 miljoner USD i handelsavgiftsinkomster mellan 5 maj och 20 september i år. Ändå räckte inte inkomsterna till för att ta igen förlusterna.

”Men under samma period ådrog sig poolerna över 260 miljoner USD i permanent förlust, vilket lämnade 49,5 % av [liquidity providers] med negativ avkastning”, skrev teamet bakom studien.

Likviditetspooler som består av stablecoins-to-stablecoins som USDT/USDC och olika versioner av samma kryptovaluta som renBTC/WBTC, som är mindre benägna att drabbas av permanenta förluster, exkluderades från studien.

Samtidigt fann studien också att vissa likviditetspooler hade en ännu högre andel användare som förlorade pengar, med till exempel tillverkaren (MKR)/ethereum (ETH) poolen som gav negativ avkastning till 74 % av likviditetsleverantörerna.

För andra pooler, som USDC/ETH- och COMP/ETH-poolerna, var avkastningen negativ jämfört med bara ”HODLing” för cirka 60 % av användarna som tillhandahåller likviditet, sa teamet bakom studien.

Slutligen noterade studien att den enda gruppen som ”konsekvent tjänade pengar jämfört med att bara HODLing” var så kallade ”just-in-time” likviditetsleverantörer. Dessa är användare som kommer att tillhandahålla likviditet för ett enda block för att samla in avgifter från kommande affärer, och sedan omedelbart ta bort likviditeten igen efteråt.

Med tanke på att denna likviditet tillhandahålls ”intra-block”, ådrog den sig inte någon meningsfull permanent förlust och kunde samla in 100% av handelsavgifterna som vinst, sade rapporten, som avslutade:

”[…] totalt, och för nästan alla analyserade pooler, överstiger impermanent förlust de avgifter som tjänats in under denna period, och ”både oerfarna återförsäljare och sofistikerade proffs kämpar för att göra vinst under denna modell.”

______
Läs mer:
6 sätt att tjäna passiv inkomst med krypto
– Hur man ger gård ”på Bitcoin” med Sovryn

– Den växande Defi-marknaden på Bitcoin: Vad ger redan?
– DeFi-industrin måste ta itu med bristen på transparens, pseudonymitet: SEC-kommissionärSource link