Försäljning i krypto utlöst av Hawkish Fed när tekniska aktier också sjunker


Källa: Adobe/Xiongmao

Marknader som sträcker sig från globala teknologiaktier till krypto har fått en stor hit under det senaste dygnet, efter ett släpp på minuter från det senaste USA Federal Reserve (Fed) möte avslöjade en mer hökisk hållning än marknaden hade förväntat sig.

Klockan 10:09 UTC handlades bitcoin (BTC) till 42 738 USD, en minskning med 9 % under de senaste 24 timmarna, medan ethereum (ETH) stod på 3 334 USD, en minskning med 13 % under samma tidsperiod.

7-dagars pris på BTC:

Källa: CoinGecko

7-dagarspris för ETH:

Källa: CoinGecko

Nedgången i kryptotillgångar kom när de amerikanska börserna också sjönk, med det tekniktunga Nasdaq-indexet ned med 3,12% för dagen på onsdagen. Samtidigt slutade det breda S&P 500-indexet dagen ned 1,94 %, dess största endagsnedgång sedan en stor försäljning den 1 december.

Från och med torsdagsmorgonen (10:09 UTC) var vissa aktieindex redan på väg att återhämta sig, med till exempel Hongkongs teknikfokuserade Hang Seng Tech Index upp med 1,37 %, och amerikanska S&P 500-terminer nästan oförändrade för dagen.

De stora rörelserna på marknaderna kom efter att protokoll från Feds senaste möte den 14 och 15 december visade att centralbanken hade diskuterat en åtstramning av penningpolitiken och räntehöjningar för att bekämpa inflationen.

Förklara varför protokollet ledde till ett så starkt drag, Mike Loewengart, vd för investeringsstrategi på E* Trade Financial sa till Bloomberg att protokollet avslöjade ”en mer hökisk Fed än vissa kanske hade förväntat sig.”

Matt Dibb, Chief Operating Officer för den Singapore-baserade kryptofonddistributören, kommenterar den kraftiga försäljningen av kryptofonder. Stapla pengar, sa till Reuters idag att fallet ”korrelerade med ”risk off”-rörelsen över de flesta traditionella tillgångsklasser, samtidigt som de pekade på en nedgång i Nasdaq-indexet som särskilt viktig.

Som vanligt vid stora försäljningar på kryptomarknaden följde stora likvidationer. Enligt data från Coinglass likviderades mer än 424 miljoner USD i långa handelspositioner över kryptomarknaden under fyra timmar från 20:00 i går till midnatt UTC-tid. Av det likviderades 177,6 miljoner USD långa positioner enbart i bitcoin.

Nedsättningen av skuldsättningen under de senaste 24 timmarna följde varningar från analytiker på Mysig forskning så sent som i veckan innebär den stigande hävstångseffekten i kombination med låg volatilitet att marknaden ”verkar mogen för en rörelse” åt båda hållen.

Kommenterar kryptoförsäljningen, kryptoutbyte FTX VD Sam Bankman-Fried sa han ser inte flytten som specifik för krypto. ”Allt är nere idag; aktier leder förmodligen krypto”, sa börsens VD.

På ett liknande sätt, Zhu Su, VD för kryptohedgefond Tre pilar Kapital, tillskrev också kryptoförsäljningen till ett drag som började på aktiemarknaden. ”Tech-aktier föll mest på 10 år, kan inte kontrollera det,” den populära kryptoinvesteraren sa när de konfronterades med en tidigare förutsägelse att botten redan var inne för krypto.

Samtidigt kom marknadskraschen också vid en tidpunkt då vissa i kryptogemenskapen hade oroat sig för att säljtrycket från Asien skulle pressa marknaden lägre. Försäljningen tros ha orsakats – åtminstone delvis – av kinesiska handlare som tvingats ta ut pengar från vissa kryptobörser och peer-to-peer-marknadsplatser före en deadline den 31 december.

Med 2021 nu bakom oss, data som delas av bitcoinanalytiker på gruvföretaget Blockware-lösningar, Will Clemente, visade att försäljningen under asiatiska öppettider redan har minskat avsevärt.

Uppgifterna bekräftades av en annan analytiker, som sa att försäljningstrycket under den senaste månaden mestadels har setts under amerikanska och europeiska arbetstider.

Också positivt, den oberoende kryptoforskaren Mira Christanto sa att den senaste försäljningen inte signalerar att krypto kommer att finnas på en björnmarknad 2022.

”Marknaden har nu prisat in att Fed minskar sin balansräkningsstorlek. Hausse om det finns några lättnader, baisse om det blir ytterligare åtstramning”, sa hon.

___
Läs mer:
– Bitcoin kan nå 100 000 USD på fem år om det tar på sig guld – Goldman Sachs
– 100 000 USD per Bitcoin ”Hopium” nu flyttad till mitten av 2022

– Hur den globala ekonomin kan påverka Bitcoin, Ethereum och Crypto 2022
– Prisprognoser för Bitcoin och Ethereum för 2022
___
(Uppdaterad 10:52 UTC med en tweet från Alex Krüger.)

Source link