Förbjud krypto, men legalisera gruvdrift och utfärda guldstödda Stablecoin, uppmanar högsta ryska MP


Källa: AdobeStock / evgris

Ryska parlamentariker, regeringstjänstemän och finanschefer är fortfarande djupt delade i frågan om kryptoreglering – med en ledande lagstiftare som indikerar att kryptogruvdrift snart kan legaliseras, tillsammans med ett statligt, guldstödd stablecoin, samtidigt som de stöder idén om att förbjuda kryptohandel och investeringar. Nyheten kommer strax efter Centralbanks senaste förslag, som föreslår ett förbud mot krypto- och tokenutvinning.

Det finns inget särskilt nytt med centralbankens hållning – institutionen och dess guvernör Elvira Nabiullina är fortfarande starkt motståndare till allt kryptorelaterat och har upprepade gånger efterlyst olika former av kryptoförbud, inklusive tillslag i Kina-stil mot gruv- och handelsplattformar som ligger framför oss. av utgivningen av sin egen digitala rubel.

Dess senaste tillkännagivande, som gjordes i slutet av förra veckan, fångade dock uppmärksamheten hos många av de internationella medierna. Faktum är att ett förbud mot krypto kräver att centralbanken vinner över delar av regeringen som fortfarande är starkt affärsvänliga – i en tid då ryska företag i allt större utsträckning vänder sig till gruv- och tokeniseringsrelaterade affärer.

Lenta, som citerar RIA Novosti, rapporterade att ordföranden för statsdumans kommitté för industri och handel, Vladimir Gutenev, uttalade att kryptobrytning i Ryssland kunde fortsätta och legaliseras, men ”endast om den ställs under strikt statlig kontroll.” Han förklarade att detta skulle innebära att alla kryptogruvarbetare måste vara ”absolut transparenta, betala alla skatter och verka i regioner som producerar överskottsel” eller ha klimatfaktorer som ”gör kylning mindre energikrävande.”

Industrin själv har uppmanat regeringen att legalisera gruvdrift så snart som möjligt – även om ett sådant drag sannolikt bara skulle gynna industrigruvarbetare.

Gutenev stödde dock centralbanken i ett avseende och stödde ett ”förbud mot fri cirkulation” av mynt i Ryssland. Han menade att kryptotillgångar är riskabla ”för oerfarna och okvalificerade investerare som kan använda hävstång” för att göra investeringar. Han hävdade att volatiliteten på kryptomarknaden kunde utplåna investeringar och driva människor i skuld.

Prime citerade Gutenev för att förklara:

”Kryptovalutor borde förbjudas, men vi skulle kunna ha en finansiell surrogatprodukt – ett slags stabilt mynt, denominerat i guld och helt kontrollerat av staten. Det skulle vara intressant för både privatpersoner och juridiska personer. Det skulle det vara [like a digital version] av den gyllene rubeln.”

Lagstiftaren uppgav att han ”redan diskuterat saken” med Nabiullina.

Oavsett vilket skulle sådana förslag kräva stöd från duman och regeringen, som båda fortfarande är splittrade i frågan om kryptoreglering. Mer konkreta indikationer på riktningen för rysk kryptoreglering kommer sannolikt att dyka upp nästa månad, när en regering-parlament-business-Central Bank-arbetsgrupp för krypto sammanträder för sitt andra möte.

”Slänga ut barnet med badvattnet”

Centralbankens uppmaning om ett förbud väckte vrede från mannen känd som ryssen Mark Zuckerberg – Pavel Durov, grundaren av VKontakte (aka VK) sociala medieplattform och Telegram.

Durov skrev på sitt Telegram-konto för att anmärka att ”inget utvecklat land har förbjudit kryptovalutor.”

Han tillade att ”anledningen” till att andra nationer inte skulle överväga ett sådant mer var att ”ett sådant förbud skulle ”oundvikligen bromsa utvecklingen av blockkedjeteknologi.”

”Denna teknik”, noterade han, ”förbättrar effektiviteten och säkerheten för många former av mänsklig aktivitet, från finans till konst.”

Han varnade tillsynsmyndigheter för att de skulle ”kasta ut barnet med badvattnet” om de förföljer ett förbud och ansåg:

”Ryssland är för närvarande en av de ledande när det gäller antalet högt kvalificerade specialister som det producerar i blockchain-industrin. Noggrant övervägd reglering kommer att tillåta [Russia] att balansera fördelningen av [power] i det internationella finansiella systemet och bli en viktig aktör i den nya ekonomin.”

I kommentarer som delas med Cryptonews.com, Igor Runets, VD för den Irkutsk-baserade gruvaktören BitRiver, hävdade att ”alla medvetna subjekt inom kryptovalutaindustrin i Ryska federationen är intresserade av att följa alla principer för KYC (känn-din-klient) och lagstiftning mot penningtvätt och anti-terroristfinansiering.”

Han hävdade att ”cirka 300 000 individer” för närvarande bryter bitcoin (BTC) i Ryssland och genererar 1,5 miljarder USD om året, medan altcoingruvarbetare tjänar 2,5 miljarder USD. Om regeringen skulle legalisera och beskatta gruvarbetare, kunde den förvänta sig att tjäna ”cirka 650 miljoner USD” per år, hävdade VD:n.

Han lade till:

”Planerna på att förbjuda ryska medborgares innehav av kryptovaluta har upprepade gånger tillkännagivits av Rysslands centralbank. Det är dock osannolikt att det svåra alternativet antas och en konstruktiv dialog med marknadsaktörerna förväntas bli [developed]. Ryssland har idag en verklig möjlighet att bli världsledande inom digital finansiell teknologi.”

____

Läs mer:
– Bitcoin & Crypto Mining 2022: Nya platser, teknologier och större spelare
– Bitcoin Mining Hash Rate fördubblas 2022, förutspår Compute Norths vd

– Ryska provinser fritt att få kryptogruvarbetare att betala högre elpriser, säger regeringen
– Kryptoanonymitet måste upphöra, statens främsta ryska politiker

– Putin säger att Crypto är ”inte värdelöst” och har ”rätt att existera”
– Inga framsteg med rysk kryptolag förrän tidigast i februari 2022, säger dumachefenSource link