Fler VC-, Metaverse-, Gaming- och regulatoriska frågor


Källa: Adobe/Dmitry Rukhlenko

____

____

  • Etablerade VC-företag inser nu att krypto är nästa stora våg av teknik.
  • Investerare kommer till stor del att fokusera på projekt som verkar inom undersektorerna metaverse, Web 3, DeFi, NFT och spel.
  • Aktuella metaversrelaterade projekt måste förbättra den sociala aspekten av sina plattformar innan de lockar de riktigt stora pengarna.
  • En viktig fråga kvarstår: gör det ökande engagemanget av VC-fonder i krypto det mer troligt att SEC tenderar att se kryptotillgångar som värdepapper?

Den begynnande kryptoindustrin är mycket beroende av finansiering. Inte bara finansieringen vi har sett i form av olika mynterbjudanden och privata insamlingar, utan också den indirekta finansieringen som sker när detaljhandlare köper en kryptotillgång och höjer dess pris, vilket ökar värdet på medel som innehas av blockchain-plattformar och deras utvecklare .

De senaste åren har dock sett en utveckling av kryptofinansiering, med den initiala mynterbjudandet (ICO)-vågen 2017 och 2019 gradvis ge vika för mer traditionellt riskkapital (VC). Och som US Securities and Exchange Commission (SEC) fortsätter sin juridiska kamp med Krusning, är det mycket troligt att denna trend kommer att fördjupas först 2022.

Enligt branschsiffror talar med Cryptonews.com, mer traditionella VC-företag och investeringsfonder kommer att vända sig mot krypto och blockchain i år, vilket ytterligare pressar offentliga tokenerbjudanden in i marginalen. Och de kommer till stor del att fokusera på projekt som verkar inom undersektorerna metaverse, Web 3 och spel.

Fler VC:er vågar sig på krypto

2021 kan ha varit ett bra år för krypto när det gäller stigande priser och marknadsaktivitet, men det var också ett rekordår när det gäller mer traditionell riskkapitalfinansiering.

Data sammanställd av PitchBook visar att riskkapitalfonder under loppet av 2021 investerade cirka 30 miljarder USD i krypto- och blockkedjerelaterade företag. Detta är mer än fyra gånger det tidigare rekordtotalt som sattes 2018, och det är också mer än alla andra år tillsammans.

Detta genombrottsbelopp har skapat ett nytt prejudikat och skapat en ny modell för branschen, med totalt 30 miljarder USD som också överträffade rekordsumman pengar som samlades in av ICOs 2018 (vilket var mellan 11 miljarder USD och 22 miljarder USD, beroende på vem du frågar) . Och med tanke på att SEC stämmer Ripple för att de påstås ha genomfört ett oregistrerat värdepapperserbjudande, kommer 2022 sannolikt att se fler projekt som söker VC-fonder för investeringar.

”Etablerade VC-företag inser nu att krypto är nästa stora våg av teknik, som själva Internet och mobilen i förväg. De måste investera – de har inget val, säger Mark Jeffrey, General Partner på the booleska fonden och medgrundare av Guardian Circle.

Jeffrey föreslår att ett VC-företag går miste om nästa Google eller Amazon eller Facebook skulle vara katastrofalt, inte minst när de redan missat Ethereums (ETH) ICO, som potentiellt kommer att visa sig vara en av de största investeringsmöjligheterna i historien.

”Så 2022 kommer säkerligen att se ökat intresse och investeringar i en snabbare takt,” sa han Cryptonews.com.

Andra figurer och analytiker som arbetar inom kryptosektorn är överens om att detta år kommer att ge en ökning av traditionella värdepappersföretag som dyker in i krypto för första gången.

”Ja, vi kommer att få se mer traditionella fonder komma in i cryptoverse. Speciellt ser jag att det kommer att bli fler upptag från familjekontor och statliga förmögenhetsrelaterade fonder, säger Anndy Lian, styrelseordförande för kryptobörsen Stor en och Chief Digital Advisor till Mongolisk produktivitetsorganisation.

Som ett smakprov på den typ av enhet vi kan förvänta oss att delta i krypto-insamling i år, är det värt att komma ihåg att ingen mindre än den japanska finansjätten SoftBank investerat i Sandlåda i början av november. SoftBank investerade faktiskt också i Digital valutagrupp ungefär samtidigt, tillsammans med Alfabet (Googles moderbolag) och den statligt ägda singaporeanska fonden GIC.

Detta är ett ganska brett utbud av olika finansieringsorganisationer, och det beror på att ett brett urval av fonder engagerar sig i krypto som vissa analytiker tror att i stort sett alla större fonder förr eller senare måste vara det.

”I mitten av 90-talet fanns det VC:er på internet. År 2000 var praktiskt taget varje VC en internet-VC. Kryptoinvesteringar är på samma bana, säger Lou Kerner, VD för Blockchain Coinvestors Acq. Corp.

Mål: Metaverse, spel, NFT, Web 3 och DeFi

Så om vi antar att mer traditionella investeringsfonder och företag kommer att engagera sig i att samla in pengar till krypto, vilka typer av projekt kommer de mest att rikta in sig på?

”Metaverse är det hetaste utrymmet för tillfället, och det kommer sannolikt att sträcka sig till 2022 och framåt. Men vi är fortfarande så tidigt ute med krypto att alla områden borde se en dramatisk tillväxt i investeringar, inklusive spel, lager 1 och lager 2-protokoll, DeFi och NFT, säger Kerner. Cryptonews.com.

Metaversen (vad det än kommer att visa sig vara) är ett tema som nämns av varje kommentator Cryptonews.com talade med för denna artikels syften. Detta inkluderar Mark Jeffrey, som trots att han antyder att metaversen kommer att vara det största målet för medel 2022, också hävdar att nuvarande metaversrelaterade projekt måste förbättra den sociala aspekten av sina plattformar innan de kan locka de riktigt stora pengarna.

”Om du går in i Decentraland ser du 500-1000 människor – men ingen av dem pratar med varandra. De vandrar alla runt, tillsammans, men ensamma, och tittar på landskapet – och visst, köper mark och avatarbitar – men det är allt”, sa han.

Jeffrey förutspår att en sådan modell inte kommer att upprätthålla sig själv, om den inte blir mer heltäckande social, med människor som kan tillbringa timmar med att interagera med varandra online, som gör på plattformar som t.ex. Twitter och Facebook.

”Men jag har hopp om att någon KOMMER att knäcka det metaversala sociala mediet, och ett av dessa erbjudanden kommer att bryta ut. När det väl gör det kommer NFT och krypto skapa en enorm möjlighet för tiotals eller hundratals miljarder att göras, tillade han.

Förknippat med metaversen kommer spel sannolikt att vara ett annat område som får VC-fonder varma under kragen 2022.

”Sektorn för att spela för att tjäna pengar verkar också enorm, vilket Axie Infinity har bevisat. Även om spelet inte är bra, har det tagit fart på ett stort sätt, säger Jeffrey.

Ett annat område som dyker upp, tillsammans med metaverse, Web 3, spel och NFT, är DeFi.

”Ju mer specialiserade [funds] kommer att gå för specifika vertikaler; om de är mer intresserade av finanssektorn kommer de att satsa på DeFi eller investera i nästa huvudkedja om de är mer tekniskt kunniga”, förutspådde Anndy Lian.

Regleringsfrågan

En viktig fråga kvarstår: gör det ökande engagemanget av VC-fonder i krypto det mer troligt att SEC tenderar att se kryptotillgångar som värdepapper? Eftersom med medel som köper plattformarnas inbyggda tokens i förväntningen att dessa plattformar kommer att växa (via ett företags ansträngningar) och i sin tur göra dessa tokens mer värdefulla, verkar det verkligen som om Howey-testet är uppfyllt.

För Anndy Lian är detta en svår fråga att svara på, med tanke på att den beror på flera variabler.

”Personligen betyder det ökade antalet investeringar i krypto inte nödvändigtvis att tillsynsmyndigheter kommer att se investeringarna som värdepapper. Det beror på projektets natur, var och hur riskkapitalbolagen får dem pengar ifrån, och slutligen var de utövar sina avtal”, sa han.

För Mark Jeffrey kan ökad VC-finansiering väcka SEC:s vrede, även om den senare sannolikt kommer att falla hårt mot krypto ändå under 2022 och därefter.

”Jag tror att SEC kommer att attackera krypto i allmänhet och DeFi i synnerhet under 2022. Och [they] kommer att ha viss framgång med att minska aktiviteten i USA – men inte över hela världen”, sa han och tillade att krypto växer för snabbt på andra håll i världen för att amerikanska tillsynsmyndigheter ska kunna stävja dess tillväxt för mycket.

Trots det faktum att krypto kan verka någon annanstans än i USA, kan SEC:s och andra amerikanska tillsynsmyndigheters sannolika krigförande verka nedslående. Anndy Lian menar dock att den växande rollen för traditionella VC-fonder faktiskt kan mildra SEC:s och andra tillsynsmyndigheters inställning.

Han sa, ”Jag skulle faktiskt utmana att en sådan ökning av investeringar skulle vara bra fallstudier och kommer att fungera som ett benchmarkingverktyg för tillsynsmyndigheter att veta hur man kan navigera vidare i kryptorymden, för att hitta bättre lösningar för att skydda privata investerare.”
___
Läs mer:
Bitcoin & Crypto Mining 2022: Nya platser, teknologier och större spelare
CBDCs 2022: Nya försök och konkurrens med Crypto

NFTs 2022: Från årets ord till mainstreamadoption och nya användningsfall
– Bitcoin och Ethereum Prisprognoser för 2022
Kryptoantagande 2022: Vad du kan förvänta?

Trender för kryptoreglering 2022: Fokusera på DeFi, Stablecoins, NFTs och mer
DeFi-trender 2022: Växande intresse, reglering och nya roller för DAO, DEX, NFT och spel

Kryptosäkerhet 2022: Förbered dig på fler DeFi-hack, utbytesavbrott och Noob-misstag
– Hur Global ekonomi Kan påverka Bitcoin, Ethereum och Crypto 2022

Kryptoutbyten 2022: Fler tjänster, mer efterlevnad och konkurrens
Kryptoinvesteringstrender 2022: Stöd för fler institutioner och memmanier

Hitta fler prognoser för 2022 här.

Source link