Expat Salvadorans ”Clash” i LA Park över Bukele, Bitcoin


Källa: Soudi Jiménez / Twitter

Salvadoraner i Los Angeles, USA, samlades i en offentlig park på lördagen för att ge utlopp för sitt förakt för president Nayib Bukele och hans policy för adoption av bitcoin (BTC) – medan rivaliserande grupper samlades för att uttrycka sitt stöd för den krypto-angelägna ledaren.

ElSalvador.com rapporterade att ”heta sammandrabbningar” följde när anhängare och anti-bitcoin-kritiker av Bukele-regimen möttes ansikte mot ansikte i LA:s MacArthur Park, vilket tvingade poliser att ”ingripa” – även om ”i slutet av dagen” inga större incidenter hade rapporterats.

Bilder och videor var publiceras till Twitter av Soudi Jiménez, en reporter för den spanskspråkiga versionen av Los Angeles Times.

På en bild visades demonstranter med skyltar med överkorsade bitcoin-logotyper. I en video förklarade en man som stod framför en sådan banderoll att han motsatte sig den ”korruption” som Bukeles regim inledde.

Andra hävdade att det faktum att medlemmar av Bukele-administrationen hade placerats på Engel List – en USA-sammanställd lista över ”korrupta och antidemokratiska aktörer” som verkar i den centralamerikanska politikens värld – var ett bevis på att regimen tog El Salvador in i en värld av ”bedrägeri”.

Men en Twitter-användare postade ett foto som visar en mycket liten grupp demonstranter och hävdade att de var ”bara 10”.

Jiménezs videor visade dock en mycket stor pro-Bukele-kontingent, med utlänningar från Salvador som uppmanade Bukele att tjäna ytterligare en mandatperiod som president och skanderade sitt stöd för den kontroversiella ledaren.

En video visade en polis som pratade med en pro-Bukele-anhängare och försökte övertyga honom om att hans grupp inte borde engagera sig med Bukele-kritikerna som också samlats i parken.

Mediet citerade en demonstrant som sa:

”Vi är emot det korrupta sätt som Bukeles regering leder nationen på. Som salvadoraner är vi inte alls glada över den relation staten har med USA. De [United States] är fortfarande hemma för många av oss.”

Demonstranterna verkade kräva att lagen om adoption av bitcoin som offentliggjordes i september förra året hävs, liksom att ”avlägsnande av tjänstemän som anklagas för korruption” på Engel-listan.

Omkring 19 salvadoraner, inklusive ett antal högt uppsatta Bukele-regeringstjänstemän, placerades på listan förra året, med några namn som lades till förra veckan.

En demonstrant citerades också som uppgav att Bukele hade följt en spelbok som redan gjorts bekant med andra auktoritära centralamerikanska ledare – inklusive de venezuelanska presidenterna Hugo Chávez och Nicolás Maduro, samt Nicaraguas ledare Daniel Ortega.

Demonstranten hävdade att alla tre hävdade att de arbetade ”för folket” – men att de faktiskt använde starka armar och korrupta taktiker, och sa:

”Ortega gör det också i folkets namn. Ortega sätter motståndare i fängelse; han förföljer sina motståndare. […] Det är den riktningen vi är på väg mot i El Salvador.”

____

Läs mer:
– Nya El Salvador-lagar kommer att hjälpa Bitcoiners som vill flytta till landet, säger Gov’t
– Bukele retar vidare Bitcoin-utvecklingen under året framför El Salvador

– El Salvador Bitcoin-appen borde ha granskats för länge sedan, hävdar ex-centralbankschefen
– Brist på transparens fördärvar El Salvadors Bitcoin-antagande, säger kritiker

– 1B kryptoanvändare, vänligare regler, länder som antar krypto – Crypto.coms 2022 prognoser
– Insiders förutspår: NFTs ”Gateway Drug to Crypto”, fler länder kan anta Bitcoin 2022

Source link