Banbrytande blockchain start Everledger, som är känd för att digitalt registrera lifecycle av diamanter, är nu spårning av sällsynta jordartsmetaller bland annat kobolt, litium, två viktiga råvaror som används i batterier.

Att hjälpa till att driva detta arbete framåt, Everledger planer på att samarbeta med Circulor, som har gjort sitt namn med hjälp av blockchain teknik för att övervaka hållbara försörjningskedjor.

Båda företagen lever i en miljö, socialt ansvar och bolagsstyrning (ESG) utrymme, snabbt blivit en av de hetaste förslagen inom företaget blockchain sektorn, vilket framgår av årets Hyperledger Global Forum i Phoenix, Ariz.

I en intervju med CoinDesk, Everledger grundare och VD Leanne Kemp sa ett samarbete med Circulor var i utvecklingen.

“Ett tidigt skede kollektiva samarbetet pågår”, säger Kemp. “Så du kommer förmodligen att se något i April runt som fungerar.”

Circulor första studien omfattade spårning tantal, en konflikt mineral ur gruvor i Rwanda. Sedan dess start har börjat jobba med Volvo för att spåra kobolt för elektriska batterier och Daimler för spårning av CO2 i leveranskedjan.

Circulor VD Doug Johnson-Poensgen bekräftade samtalen med Everledger.

“Den framväxande marknaden för spårbarhet är stort”, säger han. “Vi förväntar oss att det samarbete som finns mellan stora IT-företag som nu kommer att gälla för uppkomlingar som har meningsfull dragkraft som Everledger och oss själva. Det handlar om effektiva sätt för att tjäna behoven hos våra kunder.”

Utforska etisk och hållbar användning fallet tillsammans vettigt eftersom Everledger och Circulor är båda byggda med samma öppna källkod teknik som kallas Hyperledger Tyg, ett företag blockchain starkt stöd från IBM.

Double bottom line

Everledger var ett av de första företagen att visa att blockchains kan ha användning utanför cryptocurrency, skapa en oföränderlig digitala register av diamanter i början av 2015. Företaget har sedan dess byggt upp ett imponerande nätverk av partnerskap som omfattar cirka 40 procent av alla diamanter som är i omlopp.

Lika väl som att vara först på marknaden, Everledger kombinerar vad VD Kemp samtal “värde och värderingar,” använda blockchain att kontrollera, inte bara som en diamant kommer inte från en fabrik, men också att det inte kom ut av slavarbete.

“Vi såg att nästa mest potentiellt konfliktfyllda supply chain kommer att vara på sällsynta jordartsmetaller och batterier”, säger Kemp.

Vilket understryker vikten av ESG komponent i detta val, Kemp läggas till: “Vi är inte intresserad av att spåra sallad. Det är inte där världen behöver oss för att vara.”

Johnson-Poensgen räknar med ett brett utbud av användningsfall öppning för Circulor. Till exempel, det är inte bara kobolt som utvinns i länder som Demokratiska Republiken Kongo som är ett problem i att göra batterier, sade han: Litium utvinning hotar att orsaka en miljökatastrof i Sydamerika Atacama-öknen genom att förorena vattentäkter.

Andra spännande områden omfattar kemisk återvinning av plast, eller skapa en cirkulär ekonomi för bomull, mycket som är plockade med hjälp av tvångsarbete i länder som Kazakstan och Uzbekistan innan det ens kommer till svältlöner i Bangladesh, sade Johnson-Poensgen.

“Var och en av dessa råvaror kommer med betydande ESG gäller i olika delar av världen. Komplexa industriella försörjningskedjor står inför stora utmaningar och det är vad vi är intresserade av,” sade han.

Ange IBM

Liksom med chattar med Everledger, Johnson-Poensgen säger Circulor har också pratat om kompatibilitet med IBM.

Till skillnad från en liten och smidig start, har IBM tagit en tungviktare konsortium strategi för hållbar försörjningskedja spårning. Tillbaka i April 2019 lanserade IBM den Ansvarsfulla Inköp Blockchain Nätverk (RSBN), som är för närvarande inriktad på kobolt för batterier och ingår gillar Ford Motor Company, Volkswagen-Koncernen, LG Chem och Huayou Kobolt.

“Utmaningen med konsortiet är att det saktar ner på grund av att göra saker och ting genom att utskottet inte är det mest effektiva sättet att gå,” sade Johnson-Poensgen. “Jag vill ge kunderna koalition fördelar utan att konsortiet begränsningar. Så Daimler betalar för allt arbete runt CO2, vilket kommer att gynna Volvo, utan att formellt ha hamnat i säng tillsammans.”

Sai Yadati, en partner vid IBM Global Business Services, sade Stora Blå har förfinat sin blockchain styrning modell för att samarbeta med fart och är på rätt spår för en produktion release i juni i år.

Yadat sa att IBM var öppen för att utforska samverkan med andra Hyperledger projekt.

“Industriellt breda samarbete är definitivt våra mål”, sade han. “Vi samarbetar med andra nätverk som delar gemensamma mål och samverkan är en viktig del av vår färdplan 2020.”

Upplysningar Läs Mer

Ledaren i blockchain nyheter, CoinDesk är en media utlopp som eftersträvar högsta journalistiska normer och håller sig till en strikt uppsättning av redaktionella politik. CoinDesk är ett självständigt rörelsedrivande dotterbolag för Digital Valuta Koncernen, som investerar i cryptocurrencies och blockchain startups.Source link