Episk japansk rättsstrid om Monero Mining Widget närmar sig äntligen sitt slut


Källa: Adobe/Luca Lorenzelli

En japansk utvecklare av musiksajter – som har kämpat mot polisen i landets domstolar efter att han bötfällts för att ha lagt till en widget som bryter monero (XMR) på sin webbplats – har vunnit sitt mål i Högsta domstolen mot brottsbekämpande myndigheter.

Fallet går tillbaka till slutet av 2017, då Yokohama-baserade Moroi Seiya (34) använde en kryptogruvarbetare Coinhive-utvecklade en app på sina webbplatser som fick besökarna att bryta monero. Appen, sedan den avvecklades av Coinhive, distribuerade 30 % av de utvunna tokens till utvecklare, varav 70 % gick till webbplatsens utgivare.

Under perioden 2017-2018 genomförde den japanska polisen ett tillslag mot vissa typer av kryptomining-programvara och webbplugin-program som använder tredjeparts kraft för centralprocessor (CPU), vilket märkte ett antal gruvappar – särskilt Coinhive-utvecklade verktyg – som ”virus”. Över ett dussin webbpublicister över hela landet drabbades av böter.

Moroi, som rapporterades tillbaka 2018, drabbades av böter på 900 USD, men inledde en långvarig rättslig strid mot polisen och hävdade då att han ”visst inte trodde” att han ”gjorde något olagligt” genom att använda appen .

En episk juridisk kamp följde, som kulminerade i en sista akt förra året när han vann rätten att ta fallet till högsta domstolen, efter att ha misslyckats med sitt fall i en gren av Tokyos högsta domstol.

Men enligt dokument från Högsta domstolen beslutade den högsta domstolen i landet att programvara för kryptogruvdrift inte kunde betraktas som skadlig programvara, som polisen ursprungligen hävdade.

Moroi uppgav att han inte hade gjort någon hemlighet av att han körde Coinhive-kod på webbplatsen, så han hade inte ägnat sig åt ”bedrägeri” av webbplatsbesökare. Han noterade också att manuset hade gett honom enbart 9 USD i tokens – ett faktum som gjorde det svårt att motivera storleken på böterna.

Morois juridiska kampanj var delvis crowdfunded och stödd av Japan Hackers Association. I ett blogginlägg tackade han gruppen, såväl som sitt juridiska team, och noterade att ”även om jag var det [found] inte skyldig, jag har många saker att reflektera över.”

____

Läs mer:
– Bitcoin & Crypto Mining 2022: Nya platser, teknologier och större spelare
– Kryptosäkerhet 2022: Förbered dig på fler DeFi-hack, utbytesavbrott och Noob-misstag

– Hur du skyddar dig från skadlig programvara för Crypto Mining

– Mt.Gox Saga når ännu en milstolpe, vad nu?
– Japanese Regulator Eyes Stablecoin, plånboksföreskrifter 2022Source link