en titt på för-, nackdelar och framtida trender


Källa: AdobeStock/takashi tamiya

Greg Waisman, medgrundare och COO för det globala betalningsnätverket Mercuryo.

__________

Sedan starten av Bitcoin (BTC) tillbaka 2009 har det alltid varit surr kring ämnet att anta kryptovalutan som en nations officiella lagliga betalningsmedel.

Ett sådant drag skulle faktiskt innebära en av de viktigaste milstolparna, inte bara för BTC, utan också för det bredare digitala tillgångsutrymmet. Och när El Salvadors regering gjorde bitcoin till lagligt betalningsmedel tillsammans med USD den 7 september 2021, blev denna avlägsna dröm verklighet.

Men är BTC väl lämpad att användas som ett lands officiella valuta för miljontals invånares dagliga transaktioner?

Bitcoin som lagligt anbud: de potentiella fördelarna och nackdelarna

Bitcoins antagande som lagligt betalningsmedel är ett komplext ämne med för- och nackdelar. Genom att utnyttja blockchain-teknik och kryptografi med offentlig nyckel är Bitcoin-nätverket mycket säkert och decentraliserat. Istället för att använda centrala servrar och låta en enda enhet eller en liten grupp vara ansvarig, underhålls Bitcoins ekosystem av en massiv gemenskap av gruvarbetare och fulla noder distribuerade över hela världen.

Brist på tredje parter och peer-to-peer-transaktioner (P2P) erbjuder minskade kostnader och mycket snabbare transaktionsbehandlingstider som en stat kan utnyttja för att öka effektiviteten i sitt finansiella system. Detta är särskilt praktiskt för nationer som är starkt beroende av remitteringar, eftersom detta är det område där medborgarna kan minska sina kostnader mest via Bitcoin.

Å andra sidan finns det ett vanligt argument inom kryptovalutaområdet att, även om bitcoin är ett utmärkt värdeförråd, är det en ineffektiv tillgång för vardagliga transaktioner. Och detta uttalande är vettigt – åtminstone för Bitcoins huvudnät.

Även om Bitcoin ofta är effektivare än traditionella banktransaktioner (särskilt för internationella överföringar), är dess primära fokus på säkerhet och decentralisering, inte skalbarhet. Som ett resultat, medan det finns kryptovalutor på marknaden som löser transaktioner på 10 sekunder eller ännu mindre, kräver Bitcoins nätverk cirka 20-30 minuter för en transaktion att slutföras.

Utöver det, på grund av Bitcoins låga skalbarhet, kan dess nätverk endast bearbeta ett begränsat antal transaktioner per sekund (upp till 7), vilket drastiskt ökar överföringskostnaderna i tider av tung användning.

Volatilitet har också varit en stor rädsla från företagens och tjänsteleverantörernas sida när det gäller BTC-antagande. Eftersom bitcoin och hela tillgångsklassen är mycket volatil – särskilt jämfört med allmänna marknadsinstrument som aktier, obligationer och fiat-valutor – kan det orsaka potentiella ekonomiska förluster för både individer och företag när de genomför en transaktion med varandra.

Kan Bitcoins betalningsrelaterade ineffektiviteter lösas?

Den goda nyheten är att de flesta av de nackdelar som diskuterats tidigare kan lösas för att göra bitcoin till en effektiv valuta för en nation.

För det första spelar Lightning Network en nyckelroll för att förbättra Bitcoin-nätverkets effektivitet genom att erbjuda omedelbara och billiga mikrobetalningar för användare. På så sätt behöver inte individer, företag och regeringar göra stora uppoffringar för att betala sina vardagliga betalningar på ett effektivt sätt.

Volatilitet är också ett problem som är relativt lätt att åtgärda. Nuförtiden erbjuder betalningsportar för kryptovaluta, såväl som många plånböcker och digitala tillgångsfokuserade finansiella tjänster, automatiska BTC-till-fiat-konverteringar. Eftersom alla medel byts ut till ett stablecoin eller en fiat-valuta innan transaktionen anländer till mottagaren, eliminerar det helt alla volatilitetsrelaterade risker.

BTC Adoption: Kommer andra nationer att följa efter?

Utan tvekan har Bitcoin en stor potential att bli en av de mest bekväma och snabbaste tillgångarna för vardagliga betalningar. Men för att uppnå detta måste dess nuvarande nackdelar beaktas och lösas av marknadsaktörer och de stater som försöker anta det som lagligt betalningsmedel.

Jag tror att vi kommer att se BTC rullas ut som den officiella valutan i flera länder under de kommande tre åren.

Samtidigt kommer utvecklingen att gå snabbare kring Lightning Network och Bitcoin-centrerade finansiella tjänster (t.ex. betalningsgateways, plånböcker, överföringslösningar) för att stödja sådana storskaliga adoptionsevenemang.

Däremot tror jag inte att bitcoin kommer att vara i närheten av att detronisera USD:s marknadsandel bland valutor på global skala.

Parallellt med BTC-antagandet utvecklar stater som Kina, Storbritannien och Sverige snabbt sina digitala centralbanksvalutor (CBDC). CBDC:er utfärdas och drivs på ett centraliserat sätt men behåller de flesta av fördelarna med kryptovalutor, vilket gör det möjligt för regeringar att förbättra sina finansiella system och ekonomier.

Av den anledningen, medan de stora trenderna kring digitala tillgångar inte bara kommer att handla om Bitcoin-adoption, kommer kombinationen av CBDC-utbyggnad och den ökande populariteten för decentraliserade kryptovalutor att skapa en ny digital tidsålder.

____

Läs mer:

– Bitcoin blir lagligt betalningsmedel med ovänligt välkomnande av Apple och Google
– Kryptobörser och Bitcoin-prisspårare bland Venezuelas mest besökta webbplatser

– IMF säger att göra Bitcoin till en nationell valuta är en ”orådlig genväg”
– El Salvador kommer att bli ett seriöst test för Bitcoins Layer-2-nätverk

-El Salvador ger nytt globalt pussel – Vad är Bitcoin och hur man beskattar det?
-El Salvadors regering: Vi delar ut Bitcoin – men konvertera det inte till Fiat

– Kryptoadoption 2022: Vad kan du förvänta dig?
– Indien att definiera krypto som tillgång, förbjuda betalningar och annonser – Rapportera

– Centralbanker bör tillåta att löner, sociala överföringar betalas i CBDC – BIS
– Flera CBDC-plattformar kan sänka interna betalningskostnader med upp till hälften – BISSource link