En ”DAO” har samlat in över 2,7 miljoner USD för att skaffa ett sällsynt tryck av USA:s konstitution


Källa: AdobeStock/Todd Taulman

En ny decentraliserad autonom organisation (DAO) har organiserats för att samla in pengar i ett försök att bjuda på en första upplaga av tryckt exemplar av den amerikanska konstitutionen som kommer att auktioneras ut på det stora auktionshuset Sotheby’s den 18 november.

ConstitutionDAO syftar till att slå samman pengar med ett Ethereum (ETH) smart kontrakt och vinna budet på den sällsynta kopian. ”Vi avser att lägga konstitutionen i händerna på folket”, står det på DAO:s hemsida.

I skrivande stund har DAO redan samlat in mer än 2,7 miljoner USD eller 574 ETH, med nya medel som kommer in varje sekund eller så. Men med tanke på att kopian värderas till 15-20 miljoner USD är det fortfarande en lång väg kvar.

Exemplaret är ett av endast 13 bevarade förstaupplagan som är redo att gå på auktion. Trycket kallas ibland för Goldman Constitution eftersom det har varit i händerna på Goldman-familjen, den 23:e rikaste familjen i USA med ett nettovärde på över 13 miljarder USD, enligt Forbes.

S. Howard Goldman, en passionerad samlare av Americana, köpte Constitution-exemplaret för 165 000 USD redan 1988. Dorothy Tapper Goldman, fru till Howard, siktar nu på att lägga ut den på auktion.

”Full intäkter från försäljningen av samlingen kommer att gynnas Dorothy Tapper Goldman Foundation, som är dedikerat till att främja förståelsen av vår demokrati och hur alla medborgares handlingar kan göra skillnad”, sa Sotheby’s.

ConstitutionDAO är tekniskt sett inte en DAO eftersom den inte har någon styrningstoken som gör det möjligt för deltagarna att kontrollera projektets framtida inriktning. Från och med nu använder gruppen en dedikerad Discord-server, som redan har lockat över 7 600 medlemmar, för att koordinera rörelserna och svara på frågor.

”I Web3s etos och anda avser vi att köpa The Constitution och hitta ett hem för den bland världens finaste artefakter som ska bevaras och njuta av alla. Vi människor planerar att bevara dokumentet för folket. Ägandet kommer naturligtvis att ligga inom DAO. Vi fraktionerar, NFT-ify [non-fungible token-ify], och mem-ifiera på det sätt som vi gör”, konstaterade Graham Novak, en av projektets ingenjörer.

Om projektet lyckas köpa den historiska pjäsen kommer det att bli ytterligare ett eftertraktat föremål som ägs av kryptogemenskapen. I mitten av oktober avslöjades det att en DAO har förvärvat den unika Wu-Tang Clans skiva ”Once Upon a Time in Shaolin”.

____

Läs mer:

– Hur Wu-Tang Clans album på 4 miljoner USD återspeglar kryptoetos
– Det är så DAOs tar en större roll i DeFi- och NFT-sektorerna

– Varför DAO är viktigt för digital konst
– Varför DAOs & Token-baserad styrning är en fantasi

– Sotheby’s Bored Ape NFT-auktion lockar nästan 20 miljoner USD i bud
– NFT in the Mainstream: Sotheby’s Follows Christie’s with a New PlanSource link