En amerikansk Fed-guvernör hävdar att Stablecoins skalning snabbt inte är ett problem


Källa: AdobeStock/Fokussiert

Det finns ingen anledning att oroa sig för snabbväxande stablecoins om ”tillräcklig konkurrens” finns både inom branschen och utanför den, en guvernör för amerikanska Federal Reserve föreslog i ett tal denna vecka.

”I min åsikt är det inte ett problem att ha stablecoins skala snabbt så länge det finns tillräcklig konkurrens inom stablecoin-industrin och från det befintliga banksystemet”, sa Fed-guvernören Christopher J. Waller under en årlig finansiell stabilitetskonferens som anordnades på onsdagen av Fed. Federal Reserve Bank of Cleveland och den Office of Financial Research.

Och enligt Fed-guvernören är konkurrensen inom sektorn inte ett problem för tillfället, och kommer sannolikt inte att förvandlas till ett sådant inom en snar framtid heller.

”Jag tror att vi är långt ifrån ett monopol på utgivning av stablecoins”, sa Waller i talet och tillade att han ser ”mycket intresse” från olika aktörer för att erbjuda stablecoins.

För detta ändamål sa centralbankschefen också att det är viktigt att se till ”att det finns relativt få inträdeshinder” för nya stablecoin-utgivare. Dessutom gjorde han det klart att han inte håller med om uppfattningen att endast banker ska få ge ut stablecoins.

”[T]Hatt tillvägagångssätt och tänkesätt skulle eliminera en viktig fördel med ett stablecoin-arrangemang – att det fungerar som en livskraftig konkurrent till bankorganisationer i deras roll som betalningsleverantörer, säger Waller.

Och även om den amerikanska centralbankschefen sa att han kan ”förstå attraktionen med att tvinga in en ny produkt i en gammal, välbekant struktur”, upprepade han att innovationer utanför banksektorn också måste tillåtas att konkurrera ”på ett tydligt och jämnt spel fält.”

Vidare noterade Waller, som tidigare har sagt att han är ”mycket skeptisk” till behovet av att Federal Reserve utfärdar sin egen digitala centralbanksvaluta (CBDC), i sitt tal att interoperabilitet mellan stablecoin-nätverk är avgörande. Detta är särskilt viktigt med tanke på potentialen för starka nätverkseffekter som kan uppnås med ett enda stabilt mynt, vilket ökar risken för monopolmakt.

”I den här världen är någon form av interoperabilitet avgörande för att säkerställa att konkurrens gör det möjligt för konsumenter att enkelt röra sig över stablecoin-nätverk, precis som de kan flytta mellan olika kommersiella bankpengar eller suveräna valutor,” argumenterade Waller.

Till sist sa centralbankschefen till publiken under sitt virtuella tal att även om stablecoins är en ny uppfinning, så är inte ekonomin bakom dem det.

”Vi vet hur man gör den här typen av privatutgivna pengar säkra och sunda, och när vi utformar ett program för reglering och övervakning för att göra det, har vi massor av exempel att dra på,” avslutade guvernören.

____

Läs mer:

– Crypto Community Smarts vid amerikanska tillsynsmyndigheter ’Fear-mongering’ Stablecoins Report
– SEC ser ut att släppa loss Stablecoin-nedbrytningen i USA

– Facebook Metaverse Drive kunde se Diem Stablecoin spela en nyckelroll
– CBDC, Stablecoins och krypto kan störa traditionell finans – Moody’s

– Lokalt Stablecoin ’Crackdown’ bygger ett fall för decentraliserade pengar
– Länder bör förhindra ”Regulatory Arbitrage” för Stablecoins – FSBSource link