El Salvador Bitcoin-app borde ha granskats för länge sedan, hävdar ex-centralbankschefen


Källa: En videoskärmdump, Youtube/El Patechucho

En tidigare guvernör för El Salvadors centralbank har hävdat att det är statligt Chivo bitcoin (BTC) app skulle redan ha stängts av tillsynsmyndigheter om det var ett privat företag.

Enligt El Diario de Hoy, ex-chefen för Central Reserve Bank of El Salvador Carlos Acevedo har slagit till mot det statliga företaget som driver plånboken. Chivo, enligt rapporter i tidningar och sociala medier, har plågats av buggar som har påverkat funktionaliteten. Handlare har klagat på att betalningar med appen har misslyckats, medan påståenden om utbredd identitetsstöld har blivit vanliga.

Många offentliga personer som säger att de aldrig har använt eller laddat ner appen säger att deras personliga uppgifter har använts av online-skurkar som har för avsikt att göra anspråk på BTC på 30 USD som alla nya Salvadoranvändare har rätt till när de först använder Chivo.

Acevedo kritiserade det faktum att ”ingen offentlig institution har undersökt” de påstådda ”problemen” med Chivo-plånboken – och antydde att appoperatören åtnjuter skyddad status på grund av att det är ett statligt ägt företag.

Han uttalade:

”Om det företaget var en [privately run] fast, åtminstone Övervakning av det finansiella systemet och den Defensoría del Consumidor [the main consumer watchdog in El Salvador] skulle ha börjat undersöka det för länge sedan.”

Han anklagade regeringen och tillsynsmyndigheterna för ”passivitet” inför tilltagande app-relaterade problem.

Regeringen och Chivo-operatören har kommit under ökad granskning denna månad. I mitten av december, människorättsorganisationen Cristosal hävdade att appen kan hamna drabbad av USA-ledda sanktioner som nästan skulle försvaga dess förmåga att fungera som en internationell kryptoöverföringsplattform.

Organisationen noterade att den hade lämnat in klagomål från cirka 131 personer som hade påverkats negativt av appen på något sätt.

Samma medieställe ekade också de känslor som Acevedo uttryckte och ifrågasatte ”bristen på intresse” för situationen som landets justitieminister visade. Cristosals rätts- och säkerhetschef Zaira Navas citerades enligt följande:

– Vi ser det som en mycket allvarlig situation. Vi lämnade in de första klagomålen [about the app] för nästan två månader sedan och hittills har problemen för de flesta av de personer som vi ursprungligen lämnat in klagomål för ännu inte lösts.”

____

Läs mer:

– Brist på transparens fördärvar El Salvadors Bitcoin-antagande, säger kritiker
– Mainstreamanalytiker hånar El Salvadors finansiella planer och Bitcoin-avsikter

– El Salvadors Bitcoin City, BTC Bonds planer möttes med blandade reaktioner
– Titta: Tone Vays på Bitcoin-berättelser, Bear Market, DeFi, NFTs och Ethereum

– Prisprognoser för Bitcoin och Ethereum för 2022
– Hur den globala ekonomin kan påverka Bitcoin, Ethereum och Crypto 2022Source link