De främsta ryska parlamentsledamöterna avvisar centralbankens krav på ett kryptoförbud


Källa: AdobeStock / honzakrej

Den ryska politiska pratbutiken är öppen – eller åtminstone för krypto, med många ledande lagstiftare som slår tillbaka på Centralbanks uppmaningar förra veckan för ett generellt förbud mot kryptotillgångar och tokenutvinning.

Som rapporterades i går har centralbanken vunnit ett litet belopp av villkorat stöd för några av sina förslag – inget av dessa är särskilt nytt, eftersom organet och dess guvernör, den ärke kryptoskeptikern Elvira Nabiullina, har uppmanat Moskva att utfärda ett förbud i flera år.

Men krypto, gruvdrift och tokenisering har många allierade i maktens korridorer i Moskva, och internationell mediebevakning av bankens förbudsavsikter har dragit till sig.

Nyhetsbyrån Tass citerade Anton Gorelkin, vice ordförande i parlamentets utskott för informationspolitik, informationsteknologi och kommunikation, som beskrev bankens krav på ett förbud som ”sensationellt”, men medgav att det kan vara en startpunkt för ”ett brett diskussion” om kryptoreglering. Han förklarade:

”Jag tror inte att förbudet mot kryptovalutor […] är rätt beslut. Ja, många av de argument som tillsynsmyndigheten ger är rimliga och korrekta ur ekonomisk trygghetssynpunkt. Men jag delar experternas ståndpunkt […] som ser en framtid inom blockchain-teknik och tror att ett förbud mot kryptovalutor skulle påverka IT-utvecklingen i Ryssland negativt.”

Anatoly Aksakov, chefen för det parlamentariska utskottet som behandlar finansmarknaderna och chefsmäklaren för kryptolagstiftning, tonade också ner talet om ett direkt förbud och sa:

”Olika alternativ diskuteras och kommer att fortsätta att diskuteras. Det är för tidigt att säga att utskottet har kommit till en entydig ställning i denna fråga.”

Han sa att hans kommitté skulle titta på centralbankens förslag, men ”kommer också att överväga andra förslag.”

”Hittills,” sa Aksakov, ”synpunkter skiljer sig ganska dramatiskt,” tillade:

”Kommittén är en skiljedomare i den här diskussionen och det är viktigt för oss att höra alla sidor. Baserat på dessa diskussioner kommer vi att fatta ett beslut.”

Lenta rapporterade att Andrey Lugovoy, förste vice ordförande i kommittén för säkerhet och anti-korruption, också har uttalat sig mot det föreslagna förbudet.

Och samma media noterade att parlamentsledamöter hade hävdat att ”centralbanken är ensam om att kräva totalförbud” inom den arbetsgrupp som har till uppgift att skapa en lag för att reglera krypto och gruvdrift i år.

Outlet noterade att ”inte ett enda statligt organ stöder den ståndpunkt som intagits av centralbanken hittills.”

I själva verket citerades parlamentsledamöter som uttryckte rädslan för att tal om sådana ”repressiva” åtgärder ”kan göra Ryssland till ett åtlöje för hela världen.”

PlusWorld citerade Lugavoy som uttalande:

”Om du gör uttalanden som ber om att ”kategoriskt förbjuda allt”, måste du motivera dem så mycket som möjligt, med specifika, tydliga och begripliga siffror och med en förklaring av vad vi bör göra med människor som för närvarande innehar kryptovaluta. Ingen vet varför centralbanken har intagit en så radikal ståndpunkt.”

Han tillade att tal om ”hög volatilitet” och ”pyramidspel” inte skulle göra eftersom det är möjligt att ”ge exempel på många saker som är en del av våra liv, men som också är riskabla för medborgarna.”

Samtidigt tillade Aksakov också att ett kryptoproposition kan komma att träffa statsduman (Rysslands parlament) i tid för dess vårsession, men tillade att ”inga lagförslag om denna fråga” har kommit till utskotten än. Oavsett vilket uppmanade han regeringen att skynda på. Tass citerade honom som sa:

”Under vårsessionen är det viktigt för oss att anta något slags juridiskt dokument som bestämmer regleringens form på marknaden. Det utvecklas för snabbt, det finns för många investerare. Och det är viktigt att dra en gräns under många frågor, särskilt eftersom gruvdrift skapar problem för konsumenternas el, för lokala myndigheter. Och för att åtminstone reglera denna fråga måste vi fatta ett lämpligt rättsligt beslut.”

____

Läs mer:
– Förbjud krypto, men legalisera gruvdrift och utfärda guldstödda Stablecoin, uppmanar högsta ryska MP
– Ryssland: Totalt förbud mot kryptoägande fortfarande på bordet, säger topptjänstemannen

– Kryptoanonymitet måste upphöra, statens främsta ryska politiker
– Den ryska underrättelsetjänsten vill ha mer makt att beslagta krypto, frysa plånböcker

– Dags att ”lösa alla kryptoproblem” säger ryska parlamentet
– Ryska provinser fritt att få kryptogruvarbetare att betala högre elpriser, säger regeringenSource link