Coinbase lanserar kryptoderivat i USA, medan lagstiftare uppmanar CFTC att förstärka kryptoregleringen


Källa: AdobeStock / boumenjapet

Kryptoväxlingsjätten Myntbas vill lansera kryptoderivatprodukter, men hävdar att det kommer att göra det på ett ”robust och holistiskt” sätt, som en del av en plan för att hjälpa till att bilda en ”reglerad” derivatmarknad – men amerikanska lagstiftare vill ha stramare reglering inom sektorn.

I ett blogginlägg skrev Coinbase att man hade gått med på att köpa FairX, som den noterade var en Commodity Futures Trading Commission (CFTC)-reglerad derivatutbyte. Affären är föremål för ”sedvanliga stängningsvillkor och recensioner”, och börsens tungviktare sa att affären borde vara klar i slutet av ”första räkenskapskvartalet”. Det kallade flytten för ”nästa steg mot att skapa den robusta och holistiska handelsmiljö som investerare söker.”

Den tillade att den nu planerar att ”föra ut reglerade kryptoderivat till marknaden”, ”till en början” med användning av FairX:s ”befintliga partnerekosystem.” Coinbase tillade att de vill använda sig av FairX:s infrastruktur ”för att erbjuda kryptoderivat till alla Coinbase-kunder” i USA.

”En sund, välreglerad derivatmarknad,” förklarade Coinbase, ”kommer att vara avgörande” för kryptos ”långsiktiga framgång.”

Men CFTC kan mycket väl kallas till handling innan affären är klar, om vissa politiker får sin vilja igenom.

CFTC:s chef har fått ett öppet brev skrivet av fyra ledande demokrater och republikanska senatorer och kongressmedlemmar, som uppmanar till handling. Författarna är senatorerna Debbie Stabenow och John Boozman från senatens kommitté för jordbruk, nutrition och skogsbruk; och David Scott och Glenn Thompson från House Committee on Agriculture.

Lagstiftarna ansåg att regulatorn har en ”kritisk roll att spela” i kryptoreglering och nämnde kryptoderivat – och deras oro i detta avseende.

De skrev:

”Vi […] är bekymrade över alla DeFi [decentralized finance] protokoll som erbjuder derivatkontrakt på oregistrerade börser – föremål för en nyligen genomförd CFTC-åtgärd.”

De uppmanade CFTC:s nya chef, Robin Behnam, att svara på följande fråga:

”Inom USA, vad är den uppskattade omfattningen av detaljhandelns deltagande på digitala tillgångsmarknader? Hur jämför detta med nivån på detaljhandelns deltagande på derivatmarknader för andra råvaror?”

Dessutom bad gruppen av lagstiftare om en närmare granskning av marknaderna i områden där CFTC kan ingripa.

De skrev att både bitcoin (BTC) och ethereum (ETH) är råvaror, vilket betyder att de skulle vara föremål för CFTC – snarare än säkerhet och utbytesprovision (SEC) – övervakning.

Och gruppen noterade att fall av bedrägeri och marknadsmanipulation kunde eskalera i DeFi-sektorn om den fick växa okontrollerat.

De skrev:

”Det finns fortfarande frågor om vem som är ansvarig för att övervaka DeFi-marknader för bedrägeri och manipulation, skydda kundmedel och säkerställa att parterna uppfyller sina skyldigheter gentemot varandra.”

I en bekant klingande refräng skrev de fyra lagstiftarna:

”Medan vissa av dessa teknologier har potential att modernisera det finansiella systemet, är det absolut nödvändigt att kunderna skyddas från bedrägerier och missbruk och att dessa marknader är rättvisa och transparenta.”

Gruppen avslutade med att kräva att Behnam skulle förklara ”hur CFTC har samarbetat med andra federala finansiella tillsynsmyndigheter angående digitala tillgångar”, och frågade om han förutsåg ”några brister i kommissionens myndigheter för att skydda kunder och säkerställa marknadens integritet.”

____

Läs mer:
– Coinbase erbjuder DeFi Yield-produkt till användare i 70 länder
– Coinbase för att komprimera handelsavgifter mitt i ökande konkurrens

– CFTC går med i racet bland amerikanska byråer för att reglera krypto
– Regulator är som en ’bulldozer’ men Crypto är ’resistent mot statlig kontroll’

– Trender för kryptoreglering 2022: Fokus på DeFi, Stablecoins, NFTs och mer
– DeFi-trender 2022: växande intresse, reglering och nya roller för DAO, DEX, NFT och spelSource link