Centralbanker testar CBDC som att ”flera tillgångar och valutor” kommer för dem


Källa: Adobe/Сергей Шиманович

Konkurrerande system för avveckling av ”flera tillgångar och valutor” kan dyka upp, och det är centralbankernas uppgift att säkerställa upprätthållandet av ”rättvis tillgång” till centralbanksutgivna pengar, en ny rapport från Bank för internationella uppgörelser (BIS) har sagt.

”I framtiden kan flera avvecklingsplattformar dyka upp, med flera tillgångar och valutor,” sade rapporten, och ”centralbanker skulle vilja säkerställa att rättvis tillgång till centralbankspengar upprätthålls, vägledd av objektiva kriterier.”

Det uppenbara medgivandet från BIS – ofta kallad centralbankernas centralbank – kom i en rapport som sammanfattade resultaten från dess egna experiment med gränsöverskridande avveckling av centralbanks digitala valutor (CBDC), känt som Jura-projektet.

Dessutom påpekade rapporten att resultat från Jura-projektet ”kan bana väg för en bredare och direkt användning av centralbankspengar.” Den tillade att detta kommer att bidra till ”säkrare och effektivare gränsöverskridande bosättningar”, vilket den sa i slutändan kommer att vara bra för finansiell stabilitet.

Jura-projektet initieras av BIS för att experimentera med användningen av CBDC för gränsöverskridande avveckling. Specifikt involverade projektet avveckling av transaktioner med CBDC i euro och schweiziska franc, samt överföring och inlösen av tokeniserade värdepapper denominerade i euro mellan schweiziska och franska finansinstitutioner.

Projektet har letts av BIS Innovation Hub, den Bank of France och den schweiziska nationalbanken, med medverkan från ett antal företag från den privata sektorn, bl.a Accenture, Credit Suisse och UBS.

Samtidigt hävdade den schweiziska institutionen att ge finansinstitut direkt tillgång till centralbankspengar väcker ”komplicerade politiska frågor.” Men den sade också att ett nytt tillvägagångssätt med ”dubbel notariesignering” som används i experimentet kan ge centralbanker den komfort de behöver för att utfärda CBDC på tredjepartsplattformar.

Centralbanker kan välja att utfärda CBDC på flera plattformar för distribuerad ledger-teknologi (DLT), menar rapporten, även om den noterade att detta har potential att orsaka ”likviditetsfragmentering” om det inte finns sömlösa mekanismer för att överföra pengar mellan plattformar.

Slutligen skrev finansinstitutet att hela experimentet utfördes i en ”nästan verklig miljö, använde transaktioner med verkligt värde och uppfyllde gällande lagkrav.” Men den betonade också att Jura-projektet är av ”utforskande karaktär” och att det inte bör tolkas som en indikation på att Bank of France eller den schweiziska centralbanken planerar att utfärda CBDC.

BIS är ett internationellt finansinstitut som ägs av 62 centralbanker från hela världen och leds av fd Banco de México Guvernör Agustín Carstens.

____

Läs mer:
– Fyra steg som banker måste ta för att förbereda sig för krypto-, CBDC-avbrott
– Flera CBDC-plattformar kan sänka interna betalningskostnader med upp till hälften – BIS

– Centralbanker bör tillåta att löner, sociala överföringar betalas i CBDC – BIS
– BIS ser ”viktig roll” för DeFi, driver på för ökad reglering

– SBI Boss säger att Kina leder CBDC-loppet – före USA och Europa
– Modi säger att Bitcoin i ”fel händer” kan ”skämma bort vår ungdom” när Indien förbereder en CBDCSource link