Brist på transparens fördärvar El Salvadors Bitcoin-antagande, säger kritiker


Källa: Adobe/Maxim

Medier hävdar att antagandet av bitcoin (BTC) hittills varit en fuktig smuts i El Salvador – och har beklagat det faktum att regeringen har misslyckats med att ta fram någon förklaring om hur den har spenderat pengarna den har pungat ut på symboliska köp.

I en EFE-rapport (publicerad av El Diario de Hoy) som markerar tremånadersdagen av den lag som officiellt gjorde BTC till lagligt betalningsmedel i El Salvador, anklagade medierna regeringen för en ”brist på insyn i förvaltningen av statliga medel för köp av bitcoin.”

Förutom president Nayib Bukeles tweets om saken, har lite information kommit från regeringen om vilken plattform den har använt för att köpa mynt och om några provisionsavgifter den har betalat för ur statskassan.

Bukele har hittills tillkännagett köpet av BTC 1 370, och spenderar ”minst 168,9 miljoner USD av Salvadoranska statliga pengar” i processen, påpekade EFE.

Rapporten tillade att allmänheten inte har fått veta hur mynten budgeteras för, vem exakt har tillgång till dem eller hur medlen hanteras.

Det fanns också mer negativitet i samband med Bukeles ambitiösa planer på att skapa en stad med bitcoin-tema, med noll skatter men för en enda momsavgift på försäljning – allt betalat för att använda bitcoin-obligationer som snart kommer att utfärdas.

Nyhetsbyrån citerade ekonomen Ricardo Castaneda, landskoordinator för El Salvador och Honduras vid Centralamerikanska institutet för skattestudier (Icefi) som kallar projektet ”riskfullt” och en ”desperat åtgärd.”

Rapporten kommer precis när USA anklagade Bukele-regimen för att förhandla med kriminella gäng – en anklagelse som har riktats mot honom av hans mediekritiker under en tid, och som har förföljt honom under en stor del av hans presidentskap. Anklagelsen kommer sannolikt att skada nationens relationer ytterligare med Internationella valutafonden (IMF), som det har varit i stor utsträckning beroende av för monetärt bistånd i flera år.

Bukele har dock varit fast besluten att bryta denna loop, och vissa känner att hans pivot till BTC kan vara en del av en stor plan för att de-dollarisera den Salvadoranska ekonomin, även om han hävdar att så inte är fallet.

Castaneda citerades enligt följande:

”Om [the BTC bonds and Bitcoin City projects] gå bra, president Bukele kommer att vara ett exempel och kommer att kunna berätta för multilaterala organisationer och det internationella samfundet att vi inte behöver dem. Men om detta går fel kommer hela befolkningen att förlora på det.”

Ekonomen kallade projektet ett ”experiment” och varnade, liksom andra före honom, att El Salvador borde vara säker på att skapa ”en hel institutionell arkitektur för att få det att gå igång.”

Han tillade dock att det skulle vara intressant att se hur det konventionella finansiella systemet ”kommer att reagera på” projektet.

EFE fortsatte att den statliga Chivo-appen och BTC-antagandet hade hälsats med ”låg acceptans av salvadoraner” och upprepade rapporter om påstådd identitetsstöld av opportunister som försökte samla in den gyllene hej-avgiften på 30 USD för BTC som delades ut till alla salvadoraner som laddar ner och aktiverar appen.

Ekonomen drog slutsatsen att de relativt låga utbetalningarna på obligationerna var en del av en beräknad ”satsning” på presidentens vägnar, och angav:

”[Bukele is hoping that] människorna som köper den här typen av [financial] instrument är människor som är så förälskade i bitcoin att de inte har något emot att ta hänsyn till att det i El Salvador finns en stor risk och att den ekonomiska situationen är mycket komplicerad. Utmaningen är mycket stor.”

Samtidigt har en studie genomförd av Centrum för medborgarstudier kl Francisco Gavidia University fann att 91 % av de tillfrågade Salvadoranerna föredrar USD framför BTC, med knappt 5 % som sa att de gillade bitcoin mer än dollarn.

Men det var mer en jämn uppdelning när samma respondenter tillfrågades om beslutet att anta bitcoin som lagligt betalningsmedel: 35 % sa att de var för, med 40 % emot och resten var osäkra.

Tidigare undersökningar från före antagandet visade att över 50 % av de tillfrågade var emot flytten.
_____
Läs mer:
– Företag och länder Se och lär av El Salvadors Bitcoin-experiment
– Mainstreamanalytiker hånar El Salvadors finansiella planer och Bitcoin-avsikter

– El Salvadors Bitcoin City, BTC Bonds planer möttes med blandade reaktioner
– BitMEX Boss: Bitcoin-adoption i El Salvador-stil på korten för 5 fler nationerSource link