Bolivianska centralbanken ”förbjuder” krypto, säger att tokens ”har ingen plats på den inhemska marknaden”


Källa: Adobe/SL-Photography

Den bolivianska centralbanken har flyttat för att ”förbjuda” användningen av krypto i landet – och har utfärdat varningar om vad den uppfattar som ”riskerna” med att investera i kryptotillgångar som bitcoin (BTC).

Enligt nyhetsbyrån Telam, den Banco Central de Bolivia (BCB) har utfärdat ett ”förbud” mot krypto i landet och ”varnat för att användare av dessa digitala värdepapper” kan vara i kö för att uppleva ekonomiska förluster eller falla offer för ”bedrägerier” – eftersom de är ”inte pålitliga” till sin natur.

Banken sa i ett officiellt uttalande:

”Eftersom kryptotillgångar inte är ett lagligt betalningsmedel i [Bolivia], förbjuder BCB deras användning, såväl som deras kommersialisering och [purchase], eftersom de [incur] potentiella risker för att generera ekonomiska förluster för sina operatörer och innehavare.”

Även om BCB inte tycks ha försökt kriminalisera innehav eller handel med krypto, verkar den angelägen om att stänga dörren för alla företag och mäklare som vill tillhandahålla kryptorelaterade tjänster i Bolivia.

Banken förklarade:

”Privata initiativ relaterade till användning och kommersialisering av […] kryptotillgångar får inte drivas genom det bolivianska finansiella systemet. De fungerar inte med tillstånd från BCB eller [regulatory] Finansinspektionen.”

BCB lade till ytterligare en varning om farorna med att investera i kryptoprojekt och motiverade sitt drag, och angav att dess ”förbud” skulle ”skydda mot risker, bedrägerier och bedrägerier” som vanliga bolivianer annars skulle kunna utsättas för.

Banken har tjatat mot krypto tidigare. Tillbaka i december 2020, i kölvattnet av det årets allmänna val, utfärdade den en resolution som syftade till att ”förbjuda användningen av kryptotillgångar på den inhemska marknaden.”

Denna varning verkar ha fallit på döva öron, men flera medier noterade att sociala mediekampanjer som främjar kryptorelaterade tjänster hade cirkulerat i landet under månaderna sedan dess tillkännagivande.

____

Läs mer:
– Rios finansreserver kommer att bestå av 1 % krypto, staden kan möjliggöra BTC-skattebetalningar
– Bitcoin & Crypto Mining får ytterligare en latinamerikansk vattenkraftsboost

– Uruguays första Bitcoin- och BNB-bankomat en omedelbar träff med ”1 000 transaktioner under de första timmarna”
– Peru, Uruguay Kantar närmare kryptoreglering med lagförslag, politisk rådgivande rapportSource link