Bitcoin stiger när den amerikanska inflationen når sin högsta sedan 1982


Bitcoin-priset (BTC) steg med cirka 2,5 % på bara 10 minuter idag efter att USA:s inflationssiffror nådde 6,8 % från för ett år sedan, vilket är den högsta ökningen sedan 1982.

Klockan 14:24 UTC stod BTC på 49 575 USD, en ökning med 0,9 % under de senaste 24 timmarna och upp 1,4 % under den senaste timmen, efter att ha flyttat sig till en början över 50 000 USD när inflationsavläsningen kom ut.

Omedelbart efter lanseringen av de rekordhöga inflationssiffrorna, reagerade också amerikanska S&P 500-aktieindexterminer med att handlas högre och ökade med cirka 0,5 % inom loppet av 10 minuter efter releasen.

Med 6,8 ​​% på årsbasis kom inflationssiffran något över en Dow Jones uppskattning av förväntningarna på 6,7 %.

Samtidigt hamnade det så kallade kärnprisindexet för konsumentpriser (Core CPI), som exkluderar mat och dryck, på 4,9 %, i linje med förväntningarna. Men siffran markerade fortfarande den skarpaste uppgången sedan mitten av 1991, enligt CNBC.

Inflationssiffran förväntades till stor del vara hög av marknadsaktörerna, delvis tack vare ett uttalande från USA:s president Joe Biden i går som betonade att energipriserna har sjunkit sedan uppgifterna för den senaste inflationsrapporten samlades in.

”Informationen som släpps i morgon om energi i november återspeglar inte dagens verklighet, och den återspeglar inte de förväntade prissänkningarna under de kommande veckorna och månaderna, som på bilmarknaden,” sade presidentens uttalande.

Kommenterar dagens siffror, kryptohandlaren och ekonomen Alex Krüger skrev på Twitter att han ser det som ”toppinflation”, och att den troligen har toppat för nu.

Han hävdade att det är ”mycket hausse” att lägga toppen bakom oss, eftersom fortsatt hög inflation kunde ha utlöst amerikanska Federal Reserve för att påskynda räntehöjningar, som han kallade ”det enskilt viktigaste hotet mot kryptotjurmarknaden.”

Utöver USA rapporterade även Europas största ekonomi, Tyskland, inflationssiffror idag.

Den tyska inflationstakten kom in på 5,2 % i november jämfört med ett år tidigare, vilket är den högsta ökningen sedan 1992. Den tyska inflationssiffran för november följer en ökning med 4,5 % i oktober.
____

Reaktioner:

_____
Läs mer:
– Eurozonens Fiat faller – och kommer förmodligen inte att studsa tillbaka snart
– Räntesatser: varför eran av billiga pengar äntligen tar slut

– ”Papperspengar” når rekordlåg nivå mot Bitcoin och andra hårda tillgångar – Panteras VD
– Inflationsskräck i en okänd återhämtning

Source link