Bitcoin, Ethereum Jump as Fed Doubles Tapering, Signals räntehöjningar, Talks Crypto


Jerome Powell. Källa: En videoskärmdump, Youtube/

Priset på bitcoin (BTC) steg upp omedelbart efter avslutningen av en tvådagars amerikanska Federal Reserve (Fed) möte på onsdag, med uttalandet från mötet som säger att räntorna kommer att hållas oförändrade för tillfället, medan mängden nedtrappning fördubblades från förra månaden. Fed signalerade att 2022 kommer att se tre räntehöjningar.

Klockan 19:10 UTC handlades BTC för 49 200 USD, en ökning med 3,1 % under de senaste 24 timmarna och upp med nästan 3 % under de första 10 minuterna efter publiceringen av uttalandet. Ethereum (ETH) steg med 4% under samma 10 minuter och rörde sig över 3 965 USD.

Samtidigt svarade det amerikanska aktieindexet S&P 500 på uttalandet från mötet med att handla upp 0,4 % inom loppet av 10 minuter efter att uttalandet släpptes. I skrivande stund är indexet fortsatt upp 0,36% för dagen.

”I ljuset av inflationsutvecklingen och den ytterligare förbättringen på arbetsmarknaden, beslutade kommittén att minska den månatliga takten för sina nettotillgångarsköp med 20 miljarder USD för statspapper och 10 miljarder USD för värdepapper med stöd av hypotekslån från byråer,” Feds uttalande sa.

På en presskonferens sa Fed-ordföranden Jerome Powell att den totala inflationen ligger ”väl över” målet på 2% och kommer att fortsätta att vara så in i nästa år.

”Vi är engagerade i vårt prisstabilitetsmål” och kommer att använda de verktyg som står till vårt förfogande för att förhindra att högre inflation blir ”förankrad”, sa Powell.

Värt att notera är att ordet ”övergående”, som Fed tidigare använde för att beskriva inflation, nu har tagits bort.

Samtidigt, tillfrågad under presskonferensen specifikt om han ser några risker för det finansiella systemet från kryptovalutor, sa Powell att han inte är bekymrad över det ur ett finansiellt stabilitetsperspektiv för närvarande.

Han tillade att han är mer oroad över enskilda investerare som kanske inte förstår vad de investerar i.

”Jag tror att de är riskabla […] de stöds inte av någonting”, sa Fed-ordföranden.

Vidare tillade Powell också att han tror att stablecoins kan vara användbara ”om de är ordentligt reglerade.” Stablecoins skulle också kunna skalas till en mycket större storlek om de skulle antas av stora teknikföretag, noterade Fed-ordföranden.

Samtidigt, i prognoser som släpptes idag, sa Fed också att de förväntar sig tre räntehöjningar 2022, följt av två 2023 och ytterligare två 2024.

Feds åtgärd representerar en betydande justering av dess politik, som hittills har varit den lösaste i centralbankens historia.

”Obalanser i utbud och efterfrågan relaterade till pandemin och återöppningen av ekonomin har fortsatt att bidra till förhöjda inflationsnivåer”, heter det vidare i uttalandet. Den tillade att ”jobbökningarna har varit solida de senaste månaderna och arbetslösheten har minskat avsevärt.”

Inför dagens uttalande, Chief Investment Officer för Global Fixed Income på kapitalförvaltningsföretaget Svart sten, Rick Rieder, berättade för CNBC: ”Jag tror att det är väldigt försenat att ta sig ur den lättande verksamheten.” Om tillgångsköp avslutas tidigare kommer Fed att ha möjlighet att höja räntorna, förklarade Rieder och sa ”Jag tror att de kan höja räntorna 2022. Jag tror inte att det är någon brådska.”

Feds beslut att dubbla nedtrappningen följer centralbankens uttalade åtagande från förra månaden att upprätthålla en ”accommodativ hållning i penningpolitiken”, samtidigt som den minskar sina månatliga tillgångsköp med 15 miljarder USD varje månad.

Dagens uttalande representerar alltså en fördubbling av minskningarna av månatliga tillgångsköp från Fed.

Men Fed tillade också då att den är ”beredd att justera inköpstakten” om de ekonomiska utsikterna ändras.
____
Reaktioner:

____
Läs mer:
– Arthur Hayes säger till kryptohandlare att det lönar sig att vänta, starkare USD kommer
– Hur den globala ekonomin kan påverka Bitcoin, Ethereum och Crypto 2022

– Bitcoin fluktuerar när den amerikanska inflationen når sin högsta sedan 1982
– Räntesatser: varför eran av billiga pengar äntligen tar slut

– ”Papperspengar” når rekordlågt mot Bitcoin och andra hårda tillgångar – Panteras VD
– Inflationsskräck i en okänd återhämtning
___
(Uppdaterad kl. 19:38 UTC med ytterligare information. Uppdaterad kl. 19:42 UTC med ytterligare reaktioner. Uppdaterad kl. 20:32 UTC med ytterligare kommentarer om krypto.)

Source link