Bitcoin & Crypto Wallet Hygiene 101


Källa: Adobe/Cat

Så du har bestämt dig för att köpa lite bitcoin (BTC), ethereum (ETH) eller en annan kryptotillgång, eller så kanske du redan har några. Ens plånbok är verkligen en av de grunderna som en kryptoanvändare kommer att behöva bekanta sig med redan från början. Problemet är oftare än inte att bekantskapen handlar om kunskapen på ytan om hur man får en plånbok, vilken plånbok som helst och hur man får mynt i den.

Men som branschens aktörer pratar med Cryptonews.com illustrerad – det finns mycket mer i det. Även om det kan låta komplicerat för nykomlingar, och ibland kan verka skrämmande, är att ta sig tid att göra din research, välja en kryptoplånbok och hålla dina pengar säkra alla viktiga delar av hela denna kryptoresa.

Vad gör en plånbok?

Som ett minimum måste plånböcker kunna tillåta kunden att skicka och ta emot krypto, köpa och lagra det och göra onlinebetalningar, samt kunna förvandla krypto till fiat (genom presentkort, betalkort eller direkt) för att kunna göra köp online och i butiker med bra samtalstakt och låga avgifter.

Dessutom, för användare av power blockchain, bör en plånbok stödja en rad alternativ, inte bara med fullfjädrade finansiella tjänster utanför banker.

”För att blockkedjan ska vara mainstream måste plånböcker delas och erbjuda multisig-adresser för att dela betalningsauktorisering mellan flera enheter eller betrodda copayers. Detta gör plånböcker till ett användbart alternativ för familjer och företag som delar konton, säger Bill Zielke, marknadschef för den stora leverantören av kryptobetalningar BitPay, berättade Cryptonews.com.

Varmt eller kallt: huvudval 1

Detta är i stort sett det första du kommer att stöta på när du väljer en plånbok. Och varje steg mot att få och säkra dina pengar är inte mindre viktigt än det föregående.

Så du kommer att välja mellan att lagra din krypto i en ”varm” eller en ”kall” plånbok, eller kanske en kombination av de två.

  • Kärnan i en het plånbok – oavsett om det är en webbaserad, mobil eller stationär dator – är att den är ansluten till internet. Fördelen med det är att den här plånboken ofta är snabb, medan den anslutningen gör det bekvämare: handel och användning av krypto är enklare. Men – det är också mer sårbart för attacker. En hacker kan använda samma anslutning för att stjäla dina pengar.
  • Därför är kalla plånböcker raka motsatsen: de är vanligtvis inte anslutna till internet, vilket gör att de är säkrare, men samtidigt något mindre bekväma. De flesta hårdvaruplånböcker är kalla plånböcker, så att komma åt dem fysiskt är redan ett steg som potentiella tjuvar skulle behöva ta.

Andra alternativ för kalla plånböcker inkluderar också pappersplånböcker – som innehåller en offentlig och en privat nyckel för att göra transaktioner, vanligtvis skapade med ett nyckelgeneratorprogram och tryckta på papper som två teckensträngar och två QR-koder. Som sagt, att investera i en högkvalitativ hårdvaruplånbok är förmodligen det bästa alternativet.

Dessutom är många varma plånböcker gratis, medan högkvalitativa kylförvaringsalternativ inte är det. Som sagt, många väljer att kombinera varma och kalla alternativ på det sätt som passar deras personliga behov bäst.

Vad du än väljer, se till att inte ha stora summor pengar i din heta plånbok, bara det du behöver för transaktioner.

Även kryptobörser – åtminstone de stora och välrenommerade – kommer att hålla en del pengar för användarnas användning i en het plånbok och resten i kalla plånböcker. Men mer om bytesplånböcker i nästa del.

Vårdnad eller icke: stort val 2

Här är ett relaterat val att göra – inte så mycket ett separat, som en andra del av det första.

Det är en enorm skillnad mellan en frihetsberövande och en plånbok som inte är frihetsberövad och det kommer ner till detta:

  • Med en förvaringsplånbok finns det en annan part som kontrollerar de privata nycklarna; detta kräver förtroende, och vanligtvis innebär det att man litar på börsen som erbjuder förvaringsplånboken. Men dessa är ofta mer bekväma och kräver mindre personligt ansvar.
  • Med en plånbok utan förvaring kontrollerar du dina egna nycklar fullt ut, vilket sedan gör att du kan bevisa att pengarna i den plånboken verkligen är dina. Men det betyder också att du och bara du är ansvarig för vad som än händer med dina nycklar och dina pengar, och om du tappar ditt lösenord – eller Satoshi förbjuder, din frönfras – kan bli ödesdigert för din krypto. Mer om detta i avsnittet ”säkerhet”.

Eftersom de flesta webbaserade plånböcker är förvaringsplånböcker, betyder det att du sannolikt kommer att se din första krypto i plånboken på en börs du köpte den genom. Se till att du kontrollerar att börsen förvarar majoriteten av kundmedel i plånböcker för kylförvaring innan ditt köp. Du bestämmer sedan om du vill behålla din krypto i den plånboken, eller flytta den till en annan – vare sig det är en säkrare förvaringsplånbok eller till en plånbok utan förvaring.

Det senare alternativet kommer vanligtvis i form av en hårdvaruplånbok, eller en programvara installerad på stationära datorer eller mobiler, eller kan till och med vara webbläsarbaserad. Som sagt, en hårdvaruplånbok är sannolikt återigen det bästa alternativet bland dessa.

Alla branschaktörer som pratat med Cryptonews.com är fasta anhängare av plånböcker som inte är frihetsberövade.

Bill Zielke noterar att en plånbok utan förvaring erbjuder privat nyckelkryptering, PIN-koder och biometrisk autentisering för ökad säkerhet. De ger konsumenten ansvaret där de har båda nycklarna och äger lösenordsfrasen med flera ord – och där plånboksleverantören inte har tillgång.

Josef Tětek, varumärkesambassadör på SatoshiLabs, tillverkaren av Trezor hårdvaruplånbok, hävdade att ”användare alltid bör välja en plånbok som inte är frihetsberövad”, där de är de enda ägarna av privata nycklar. ”Ett undantag kan vara för små belopp på Bitcoins Lightning Network, där förvaringsplånböcker som Plånbok av Satoshi gör ett bra jobb med att introducera användare till en värld av omedelbara mikrobetalningar via Bitcoins andra lager,” sa han.

Bland några potentiellt bra val, utnämnde Tětek plånbok i kedjan Grön och on-chain och Lightning-plånbok Muun för mindre belopp. Men för högre belopp är det bästa alternativet enligt hans åsikt att gå direkt till en hårdvaruplånbok med öppen källkod.

Samtidigt är affärsutvecklingschef på Mycelium plånbok, Alexei Omni, betonade att ”de flesta människor inte inser att de inte riktigt äger sina mynt.” Enligt projektet Granskning av plånboken och Myceliums egen forskning, beräknas endast cirka 8% av bitcoinägarna hålla sina mynt i fullständig säkerhet och integritet, sa han.

Samtidigt finns det hundratals bitcoin-plånboksappar där de flesta plånböcker är förvarande, ”därför – inte säker, inte privat och inte oberoende.”

Var du förvarar dina pengar ”är väldigt viktigt för när väl hyperinflationen i USD börjar (vilket är oundvikligt vid det här laget) kommer många leverantörer att föredra att ta bitcoins och springa”, sa Omni.

Även om hyperinflation fortfarande kan skona utvecklade ekonomier denna gång, ökar nu inflationen över hela världen.

Vem har kontroll?

Så det här handlar om kontroll som startpunkten för din kryptoresa: hur mycket av det vill du bevara och hur mycket är du villig att ge bort i utbyte mot mindre ansvar?

Eller som Tětek säger: ”Det enskilt viktigaste är vem som äger nycklarna till mynten som förvaras i en plånbok.”

För honom råder det ingen tvekan om att ”icke-frihetsberövande” är svaret.

På samma sätt säger Zielke att det är BitPays övertygelse att kryptoplånböcker måste tillåta ägaren att ha kontroll över sina digitala tillgångar.

”Plånböcker bör också låta användare kontrollera priset, lagra, säkra och spendera krypto – utan att kompromissa med säkerhet eller användbarhet – och göra det möjligt för användare att ta kontroll över sin krypto genom dagliga utgifter, säkrare lagring och hantera pengar över plattformar,” sa Zielke .

Per Omni, en bra plånbok är aldrig en väktare av sina användares pengar, utan bara ett känslolöst valv. Till skillnad från ”vanliga pseudo-krypto-plånböcker och traditionella banker” är medlen i riktiga plånböcker som inte är förvaringsbara tillgängliga närhelst användaren behöver dem – när som helst när internet är tillgängligt.

Säkerhet, säkerhet och säkerhet

”Säkerhet är nyckeln. Se till att spara återställningsorden och aldrig dela ditt lösenord”, betonade Zielke.

Även för Tětek är det ”viktigt att lagra återvinningsfröet på ett säkert sätt.” Han råder användare att aldrig behålla sina grundord på en telefon eller dator – inte som text, foto, e-post eller i något annat format. Skriv istället ner ditt återhämtningsfrö på ett papper eller stämpla/gravera in orden i en fröplatta, säger han. För ett extra lager av skydd föreslår han att du använder Shamir Backup – en metod för att dela upp fröet i flera unika aktier som måste kombineras för att återskapa plånboken och som inte kan missbrukas individuellt.

Omni berättade Cryptonews.com att nästan alla Mycelium-supportförfrågningar kommer från människor som ”inte förstår konceptet att ägare av pengarna MÅSTE generera och skydda sina kryptografiska nycklar själva.”

Bara för att plånboken inte är skyddad betyder det inte automatiskt att den är säker. ”Endast reproducerbara plånböcker är helt säkra,” sa han.

Dessutom, som Zielke noterade, måste användarna alltid ha i åtanke att webbplatser och börser hackas. Det har hänt, och det kommer säkert att hända igen.

Om du regelbundet staplar eller håller på under längre tidsramar, ansåg Tětek att du kan upptäcka att dina innehav nu är värda en ansenlig summa.

För innehav på mer än 1 000 USD, ”finns det ingen bra anledning att lämna dessa mynt i en mjukvaruplånbok – eller, himlen förbjude – på en börs.”

Det säkrare alternativet, säger han, är att investera i en hårdvaruplånbok, ställa in den själv och använda en stark lösenfras.

Samtidigt, tillägger Omni, överskatta inte kraften i hårdvaruplånböcker och underskatta kraften hos konton med en enda adress, som många försiktiga användare gör. Enligt honom körs många enheter på grundläggande mikrokontroller, som är sårbara för fysiska attacker med låg budget.

BitPays Zielke tillade att ytterligare relevanta aspekter här inkluderar transparens och förtroende. Plånboksleverantörer från deras sida måste lyssna på kundfeedback, samt förstå och reagera på bidrag och felrapporter från användare och ingenjörer runt om i världen.
____
Läs mer:
– Så här säkrar Bitcoin-familjen sin BTC-, ETH- och LTC-förmögenhet
– Square för att komma in på kryptohårdvarumarknaden med Bitcoin First Wallet

– Ledger värderad till 1,5 miljarder USD, planerar DeFi-lösningar, eget operativsystem
– Bogus Trezor iOS-appen fångar investerarens 1 miljoner USD Bitcoin-besparingar

– Handlarens lektion: Varför du inte bör behålla stora mängder krypto i MetaMask
– Ledger lovar fonderförsäkring när kunddataläckan expanderar

– Blockstream lanserar Open-Source Hardware Bitcoin Wallet
– Läckor med personuppgifter i krypto är oundvikliga, här är vad som kan göras

– Debatten om pappersplånbok: Är de säkrare eller mer riskfyllda än andra plånböcker?
– Framtiden för din kryptosäkerhet

– Hur du skyddar din absoluta kryptolivlina – Fröord
– Cryptotag Zeus Review (2021)

– Trezor Model T Review (2021)
– Recension av Keycard Wallet (2021)

– Recension av Ledger Nano X (2021)
– Ledger Nano S Review (2021Source link