Bitcoin & Crypto Mining Bill passerar senaten, på väg till underhuset


Källa: AdobeStock / donyanedomam

Krypto-förespråkare har säkrat en anmärkningsvärd seger i Paraguay, med ett stycke kryptomininglagstiftning – en privat medlems lagförslag – som antog en omröstning i senaten med en rungande majoritet.

Per Criptonoticias röstade 29 senatorer för lagförslaget – som föreslår legalisering men reglering av kryptomining, med bara åtta som röstade emot, samt sex nedlagda röster och två frånvaro. Lagförslaget presenterades för flera månader sedan och var ursprungligen idén från en ambitiös grupp paraguayanska gruvarbetare i samarbete med parlamentsledamot Carlitos Rejala i underhuset.

Rejalas åtgärd fick sedan stöd av mannen som blev lagföreståndaren i senaten – Fernando Silva Facetti. Det senare tycks ha övertygat överhuset om värdet av räkningen, som föreslår att skapa en helt reglerad kryptogruvsektor ovanför styrelsen.

Detta skulle vara ett viktigt steg i Paraguay, som har riklig vattenkraft. Två av dess största vattenkraftverk skapar en stor mängd överskottsenergi, som för närvarande går till spillo.

Att tillåta gruvarbetare – främst internationella pooler – att etablera sig i datacenter nära kraftplanerna, säger lagförespråkarna, kommer att ge en viktig ny inkomstkälla för den latinamerikanska nationen.

Dessa ekonomiska argument har påverkat senaten, men det finns fortfarande många hinder för lagförslaget att navigera innan det blir lag: underhuset (deputeradehuset) måste rösta om det, och presidenten kommer också att behöva godkänna åtgärden.

Det finns också en möjlighet till regulatorisk pushback. I slutet av förra veckan, den Centralbank i Paraguay utfärdade en officiell varning till allmänheten och informerade medborgarna om att ”bitcoin (BTC) och andra liknande kryptovalutor inte beaktas [legal tender], och tillade att de inte har någon juridisk status i landet och ”inte åtnjuter några statligt utfärdade garantier.”

Banken noterade att den också arbetar med ett pilotprojekt för centralbankens digitala valuta (CBDC), och noterade att ett bankutgivet mynt ”kan vara ett säkert betalningsmedel i samklang med en bredare digitalisering av medborgarnas vardag, med alla teknikens fördelar, men utan de risker som är förknippade med privata kryptovalutor.”

Senatens utkast till lagförslag har ändrats något från sin ursprungliga form. Lagförslaget syftar till att kriminalisera gruvarbetare som inte deklarerar sin verksamhet till staten. Företag som ”producerar” och ägnar sig åt kryptorelaterade ”marknadsföringsaktiviteter” utan regulatoriska tillstånd skulle också bli föremål för straff.

Men optimister kommer gärna att påpeka att det faktum att lagförslagets text också specificerar att gruvarbetares ”produkter” (dvs. mynt)” får göras ”fritt” ”säljbara” för ”fri försäljning” enligt ”villkoren i denna lag” – med andra ord, gruvarbetare måste få sälja de mynt de bryter, så länge de är reglerade.

____

Läs mer:

– Paraguayanska senaten diskuterar att ta Bitcoin-gruvdrift ”ut ur gråzonen”
– Ryssland, Mexiko och Paraguay Ge dig av på olika kryptovägar

– Ryssland: Totalt förbud mot kryptoägande fortfarande på bordet, säger topptjänstemannen
– Kinesiska domstolar dömer Crypto Miner, Bedrägeri ringer när verkställigheten fortsätter

– Bitcoin Mining Hash Rate fördubblas 2022, förutspår Compute Norths vd
– Kryptoadoption 2022: Vad kan du förvänta dig?Source link