Binance har undanhållit information från tillsynsmyndigheter, hävdar Reuters


Changpeng Zhao. Källa: video skärmdump

Samtidigt som det hävdar att det välkomnar tillsyn av regler, stora kryptoutbyten Binance agerade mot samma tillsynsmyndigheter, rapporterade Reuters idag.

Reuters säger att de genomförde ”dussintals” intervjuer med tidigare ledande anställda på börsen, såväl som rådgivare och affärspartners, och att de granskade många dokument, inklusive interna företagsmeddelanden och konfidentiell korrespondens mellan Binance och nationella tillsynsmyndigheter.

Reuters citerar sin egen undersökning och hävdar att kryptobörsen var:

  • undanhålla information från tillsynsmyndigheter, av vilka minst åtta har varnat konsumenter om riskerna med att använda utbytet;
  • agera mot sin egen efterlevnadsavdelnings rekommendationer;
  • och upprätthålla svaga kontroller mot penningtvätt (AML) på sin stora kundbas, trots oro som väckts av ledande företagssiffror.

Därför hävdar rapporten att

”Binance har verkat utanför regler som styr traditionella finansiella företag och många kryptorivaler. En ogenomskinlig företagsstruktur har gjort det möjligt för Binance att erbjuda produkter som många nationella tillsynsmyndigheter inte tillåter lokalt registrerade företag att sälja. Binance har upprepade gånger avböjt att specificera i vilken jurisdiktion dess huvudsakliga onlinebörs är baserad, vilket komplicerar tillsynsmyndigheternas ansträngningar att övervaka dess aktiviteter. Och det har minimerat kostsamma bakgrundskontroller för kunder.”

Börsen flydde från skärpningsförordningen i Kina 2017 och beslutade tydligen 2018 att etablera en bas på Malta och uppgav att den planerade att söka en licens för att driva sin växel från ön. Men VD Changpeng Zhao ”blev nervös över [Malta’s] stränga protokoll för att bekämpa penningtvätt och nivån på ekonomiskt avslöjande som krävs”, sa Reuters och citerade ”fyra personer med direkt kunskap om licensdiskussionerna” – skrotade planen 2019, såväl som de utlovade donationerna till landets cancerpatienter.

”Ändå fortsatte Binance under flera månader att berätta för sina miljontals kunder att dess användarvillkor ”styrdes under Maltas lagar”, säger artikeln.

Reuters sa att företaget svarade på deras begäran om kommentarer men inte kommenterade som svar på detaljerade frågor.

Cryptonews.com kontaktade Binance för kommentar.

Som rapporterats fick Binance i slutet av december ett principiellt godkännande från Bahrains centralbank (CBB) för att etablera sig som en leverantör av kryptotillgångar i kungariket Bahrain. Samtidigt Turkiets Brottsutredningsnämnden (MASAK) bötfällde Binance Turkiet med nästan 750 000 USD vid tidpunkten efter att kryptobörsen misslyckades med den finansiella vakthundens revision för att övervaka efterlevnaden av AML.

Tidigare i december beslutade företaget att stänga sin Singaporebörs. Flytten kom bara månader efter att Binance stötte på problem med Singapores monetära myndighet (MAS), såväl som andra tillsynsmyndigheter i regionen.

I augusti utsåg företaget Greg Monahan, en tidigare USA:s finansminister Kriminalutredare som dess globala rapportör för penningtvätt.

Samtidigt, enligt en annan Reuters-rapport, använde två män som misstänks av Tyskland för att ha hjälpt en islamistisk beväpnad man som dödade fyra personer i Wien, Österrike 2020, Binance för att köpa eller sälja ospecificerad mängd krypto. Reuters citerade ett konfidentiellt brev från Tyskland Federala kriminalpolisen söka information från företaget.

____

Läs mer:
– Kryptoutbyten 2022: Fler tjänster, mer efterlevnad och konkurrens
– Binance, FTX kommer att dominera Bitcoin Futures 2022, men DEX vinner också mark – Rapport

– Binance är ”i samtal med suveräna förmögenhetsfonder”, ökar irländsk närvaro
– Kanske är Binances CZ trots allt inte världens rikaste etniska kines – RapportSource link