Bedragare stal 7,7 miljarder USD i krypto 2021 mitt i en mattdragning


Källa: AdobeStock / davidevison

Bedrägerier fortsätter att generera den största strömmen av kryptovalutabaserad brottslighet efter transaktionsvolym, med krypto för mer än 7,7 miljarder USD stulna från offer över hela världen hittills i år, enligt en färsk rapport från blockchain-analysföretaget Kedjeanalys.

Tyvärr representerar siffran en ökning med 81 % jämfört med 2020 – ett år då bedrägeriaktiviteten rapporterade en betydande minskning jämfört med 2019, till stor del på grund av frånvaron av några större Ponzi-program, sa företaget.

”Det förändrades 2021 med Finiko, ett Ponzi-program som främst riktar sig till rysktalande i hela Östeuropa, och som samlade mer än [USD] 1,1 miljarder från offer”, enligt Chainalysis.

En annan förändring som kan användas för att förklara ökningen av bedrägeriintäkter 2021 är uppkomsten av ruggar, en relativt ny typ av kryptorelaterad bedrägeri som är särskilt vanlig i ekosystemet för decentraliserad finans (DeFi). Enligt detta schema överger utvecklare av ett kryptovalutaprojekt det oväntat och tar över användarnas medel.

”Även om de totala bedrägeriintäkterna ökade avsevärt under 2021, förblev de oförändrade om vi tar bort mattor och begränsar vår analys till investeringsbedrägerier – även med uppkomsten av Finiko,” sa Chainalysis.

Samtidigt, tillägger de, minskade antalet insättningar till bluffadresser från knappt 10,7 miljoner till 4,1 miljoner, ”vilket vi kan anta betyder att det fanns färre enskilda bedrägerioffer.”

Rapporten anger att antalet aktiva finansiella bedrägerier – vilket innebär att deras adresser fick pengar när som helst under 2021 – också ökade avsevärt i år, och utökade från 2 052 2020 till 3 300.

”Detta går hand i hand med en annan trend som vi har observerat under de senaste åren: Den genomsnittliga livslängden för en finansiell bluff blir kortare och kortare”, enligt Chainalysis. ”Den genomsnittliga finansiella bluffen var aktiv i bara 70 dagar 2021, en minskning från 192 2020.”

Samtidigt indikerar de senaste uppgifterna slutet på ett långvarigt statistiskt förhållande mellan priser på kryptotillgångar och bedrägeriaktivitet, eftersom prishöjningar tidigare ofta ledde till tillströmningar av nya kryptoanvändare.

”Nya, mindre kunniga användare som lockas av kryptovalutans tillväxt är mer benägna att falla för bedrägerier än mer erfarna användare. Men förhållandet mellan tillgångspriser och bedrägeriverksamhet verkar nu försvinna”, avslutar rapporten.

____

Läs mer:

– Så här lurade falska S-koreanska Bitbuy Crypto Exchange investerare
– SQUID-token stiger igen trots tidigare kollaps, Binance-utredning

– Tyska rättegången avslöjar OneCoin Cryptoqueens London Penthouse på 18,2 miljoner USD
– Kryptobedrägerier som skakade Asien till kärnan, del 3: iFan och Pincoin

– En annan Altcoin-bluff lär oerfarna investerare och influencers en läxa
– Utvecklaren av NFT-projektet ”Evolved Apes” försvinner med 2,9 miljoner USDSource link