Bästa kinesiska tjänstemannen startade upp för ”stödja kryptominingaktiviteter”


Källa: AdobeStock/Mirko

En högsta kinesiska regional tjänsteman har uteslutits från det kinesiska kommunistpartiet – och kan komma att dömas till hårt straff för att ha ”stödt” kryptomining i utbyte mot mutor och sex.

Enligt NBD och China Daily väcktes anklagelser mot tjänstemannen Xiao Yi av övervakningskommittén för Centralkommission för disciplininspektion (CCDI) – det högsta interna kontrollorganet i det kinesiska kommunistpartiet (KKP).

Xiao Yi hade varit vice ordförande för Jiangxi provinskommitté Kinesiska folkets politiska rådgivande konferens, ett centralt politiskt rådgivande organ till centralregeringen.

Efter septembers tillslag mot kryptobrytning har fokus från tillsynsmyndigheter främst varit på att stänga av gruvarbetare som ännu inte har stängt av sina riggar eller flyttat bort från Kina. Men nu verkar det som att rampljuset har fallit på tjänstemän som tillåter gruvarbetare att fortsätta vara i drift.

CDDI har hävdat att Xiao gjort ”allvarliga kränkningar” av KKP:s ”disciplin och lagar” och hade ”missbrukat sin makt” för att ”introducera och stödja företag att engagera sig i virtuell valutabrytning.” Dessa ”aktiviteter”, sade CDDI, strider mot Kinas ”industripolitik”.

Utredarna säger att de har överlämnat Xiaos fall till domstolarna efter att ha utvisat honom från KKP och konfiskerat medel som de säger erhållits ”olagligt”.

Xiao, uppgav CDDI, ”accepterade gåvor och pengar” och deltog i orgiastiska ”banketter” som till synes finansierades av kryptogruvrelaterade företag. Han ”accepterade också olagligt enorma mängder egendom” i utbyte mot gynnsamma beslut om ”befordran av personal och projektkontrakt”, sa organet.

Xiao ”befanns också ha bytt makt mot pengar och sex”, fortsatte CDDI.

Global Times, en statlig tidning och språkrör från regeringen, rapporterade att Xiao också hade ”blandat sig i rättslig verksamhet” och tillade och citerade icke namngivna ”marknadsbevakare”:

”Fallet har visat Kinas resolution att strikt reglera virtuell valutarelaterade aktiviteter.”

Liknande icke namngivna ”industriella observatörer” hävdade att i början av förra månaden, ”har över 90 % av virtuella valutarelaterade företag stängts i Kina efter landets breda och strängaste förbud mot virtuell valutahandel.”

Förra veckan var det tur till Nationella utvecklings- och reformkommissionen (tidigare Statens planeringskommission), ett ekonomiskt politiskt beslutande organ, för att tillkännage att kvarvarande kryptomining ”aktiviteter” bör ”städas upp och regleras”, medan statligt ägda företag och organ som bedriver ”gruvverksamhet” varnades för att de skulle ”strikt undersökas och straffas i enlighet med detta.

South China Morning Post kommenterade att Xiao är den ”mest seniora kinesiska tjänstemannen som har blivit straffad för att ha stöttat brytning av kryptovaluta”, ett faktum som skulle ”sända en stark signal till lokala kadrer om Pekings hållning i frågan.”

____

Läs mer:

– USA blir största Bitcoin-gruvnav efter Kinas uttåg av gruvarbetare
– OKEx och Huobi-tokens försöker återhämta sig när det kinesiska förbudet träder i kraft

– Kina går efter kamouflerade kryptogruvarbetare inför vintersäsongen
– Bitcoin-gruvarbetare ser höga priser som ”möjlighet”, blir säljare

– Kina redo att bli tufft med upprätthållande av krypto-nedbrytningar
– Kinesiska företag som lämnar fastlandet som Cryptocrackdown BitesSource link