Chuck Stekt är Vd och KONCERNCHEF för TxMQ, en teknik konsult-och integration företag som specialiserat sig i den finansiella sektorn. Han har mer än 30 års erfarenhet av att hjälpa bankerna att ställa upp, förvalta, förändra och utveckla sina IT-system för att förbättra kundservice och minska risken för bedrägeri och förlust av data.

Som någon som tillbringar en stor del av tiden inne i IT-avdelningar på större banker, jag gillar att berätta två saker. Den första är att några av de ljusaste och smartaste människor jag någonsin har träffat arbete i bank teknik grupper. Den andra är att många banker har underlättat en kultur av självgodhet när det gäller teknisk omvandling.

Jag hitta denna attityd ofta presenterar sig som rädsla, eller mer specifikt, rädsla för förändring. Det är förståeligt: över tid en ledande position på marknaden, stadig framgångar och rutin, om inte häpnadsväckande, årliga tillväxten börjar göra en att känna sig skyddade från konkurrens. Du börjar bli självbelåtna. Och vad är självbelåtenhet egentligen, men rädslan för förändring?

Ingenstans är denna självgodhet mer uppenbart än i sättet banksektorn tittar på distribueras ledger teknik (DLT eller Blockchain). Jag ser DLT behandlas som något från en dagslända till en ovälkommen distraktion av bank-IT-ledare. Min erfarenhet är att dessa attityder är resultatet av en brist på information om tech. Till slut, här är vad jag säger till bank ledare om blockchain och DLT .

Kraften av entropi

I decennier, banker drivs i virtuellt vakuum. Några yttre påtryckningar kunde röra dem. Kunder som gjort insättningar, och tog lån. Delta mellan besparingar priser och räntor lån var bankens rörelseresultat. Att affärsmodellen har skapat enorm rikedom för bankerna i USA och runt om i världen. Systemet fungerade allt perfekt – tills det gjorde det inte.

Hela betalningshistorik vad lite innovation som har inträffat har skett på en glacial takt, vanligtvis drivs av vad vi idag skulle kalla “fintechs.” Ny teknik kom i första hand i form av punkt-lösningar byggda av externa företag: kontrollera imaging, till exempel, inte har sitt ursprung i bank-i-hus-teknik grupper, utan snarare på externa företag som senare absorberas av banker. Kort sagt, de flesta av tech vi se, använda och förväntar oss från våra banker byggdes någon annanstans, och som senare förvärvades av banker.

Nu dock, banker hotas alltmer av ökningen av konkurrenterna som alternativa banker och moderna fintech ekonomin. Dessa företag kommer i första hand ut av Silicon Valley kultur, som betonar störning, snarare än kontinuitet med etablerade affärsmodeller. Med antingen innovativa tech (mobila banktjänster) eller innovativa affärsmodeller (t ex, lån online marknadsplatser) eller båda, de suger upp hela kunder baser som har varit traditionellt innehas av de stora bankerna. Ta bolån, till exempel: de fem AMERIKANSKA banker svarade för bara 21 procent av inteckning originationer 2019, jämfört med hälften av alla lån under 2011.

Utöver “innovaphobia”

Denna utveckling tvingar bankerna att konfrontera sin rädsla för att ändra på ett sätt som de inte hade tidigare. Resultatet är att många tvingar sig själva att förnya sig snabbare än de någonsin gjort förut. Det är därför som när jag arbetar med bank-kunder jag ständigt föra upp DLT som en av ett antal nya tekniker för att utforska.

Det bör tas som evangeliet att bankerna har en inneboende rädsla för innovation, men även inom denna inställning, DLT har ett unikt angelägen om utrymme. Teknik kan vara alla ettor och nollor, men det är något med digital liggare som gör banken DET lag som leder spinn.

Vad jag säger dessa skeptiker är att samtidigt som de har varit nöjda och vila på sina lagrar, blockchain POCs har varit tyst vinna dagen. Tekniken fungerar. Fungerar otroligt bra för rätt användningsområde fall. Blockchain starta företag, driva program från gränsöverskridande betalningar till supply chain management digital identitetshantering, är nu alldeles för många för att nämna. Stora ekonomer har på senare år anammat blockchain som en del av en lösning för att bemöta de olika globala finansiella utmaningar. Resultatet: Om din bank inte redan omsätta fou-arbete i blockchain lösningar, då du redan är på efterkälken.

Jag har funnit att kunder inte riktigt vet vad man ska göra med DLT. De förstår inte rätt använd fall, och så ofta föreslå idéer som låter riktigt intressant, men är inte väl lämpad för teknik. Utbilda banker på vad DLT kan göra och vad det inte är därmed avgörande.

Bank på blockchain

Det står att notera att några av de mest intressanta och potentiellt spelet ändrade användningen fall är de som uppvisar den största existentiella hot mot bankerna. Bankerna är mitt folk. Mellanhänder. Kunder insättning, bankerna lånar ut.

Vad händer om vi inte behöver denna tjänst, och kan eliminera behovet av banken som en “tredje part” för att handla? Tänk om vi kunde interagera direkt med DLT, utan behov av finansiella tjänster mellanhand alls?

Detta är den sanna löfte om blockchain. Transactionality i en trustless världen. Det är där fintechs spela, och bankerna rädsla för att trampa.

Således, paradoxalt nog, DLT är både ett hot och en möjlighet för banker. Hotet som anges ovan är att bankernas eget motstånd till förändring kommer att leda till att de tittar på möjligheten av DLT passera dem – eftersom DLT kommer att förändra ekonomin, med eller utan deras ledarskap. Om bankerna vill säkra sin framtid, det är viktigt att de konfrontera sin rädsla för förändring och omfamna innovation i alla dess störande prakt. Det är den möjlighet framför dem nu.

Upplysningar Läs Mer

Ledaren i blockchain nyheter, CoinDesk är en media utlopp som eftersträvar högsta journalistiska normer och håller sig till en strikt uppsättning av redaktionella politik. CoinDesk är ett självständigt rörelsedrivande dotterbolag för Digital Valuta Koncernen, som investerar i cryptocurrencies och blockchain startups.Source link