Argentina U-aktiverar kryptoskatt med ny förordning


Källa: AdobeStock/boonyapalo

I en abrupt helomvändning på en tidigare hållning som antagits av landets myndigheter har den argentinska regeringen släppt ett dekret som inför en skatt på krediter och skulder på transaktioner som involverar kryptotillgångar. Förordningen publicerades den 17 november och åtgärderna trädde i kraft samma dag.

”Undantagen som föreskrivs i detta dekret och i andra bestämmelser av liknande karaktär kommer inte att vara tillämpliga i de fall där rörelser av medel är kopplade till köp, försäljning, utbyte, förmedling och/eller annan verksamhet på kryptotillgångar, kryptovalutor , digitala mynt eller liknande instrument, i de villkor som definieras av tillämpliga bestämmelser,” sade det argentinska kabinettet i dekretet, som rapporterats av den lokala tidningen Buenos Aires Times.

Kryptotransaktioner var tidigare undantagna från den avgift som enligt argentinsk lag kallas skatt på krediter och debiteringar på bankkonton och andra transaktioner. Sådana transaktioner behandlades som om de vore kontantöverföringar, enligt Sebastián Domínguez från lokal skattekonsult. SDC Asesores Tributarios.

Skatten tas ut med skattesatser på upp till 0,6 %.

Den senaste utvecklingen lägger ytterligare en avgift på argentinska kryptoanvändare. Under 2017 utvidgades en reform av landets skattelagstiftning inkomstskatten till kapitalvinster från transaktioner som involverar kryptotillgångar.

Tidigare denna månad rapporterades det att ett antal företag tittade på Latinamerika – och länder som Argentina och Paraguay i synnerhet – mitt i deras sökande efter att skapa nya baser för bitcoin (BTC) och altcoin-gruvdrift.

Data släppt av Universitetet i Cambridge indikerar att Argentina stod för bara 0,05 % av det globala bitcoin-hashratet i augusti förra året. Det återstår att se om regeringens reviderade skattepolitik kommer att ha en negativ inverkan på landets dragningskraft till kryptoindustrins aktörer.

____

Läs mer:
– Argentinsk Futures and Option Exchange Readies Bitcoin Index Move
– Paraguay, Argentina är ”mål för kryptogruvarbetare”, kan erbjuda grön Bitcoin-lösning

– Argentinas president kallar krypto för en ”hård valuta” som kan bekämpa inflationen
– Den argentinska parlamentsledamoten efterlyser svar från regeringens gruvdrift när intresset för kryptofastigheter växer

– Argentinas centralbank säger till bankerna: Ge oss data om kryptotransaktioner
– Argentinsk kryptoproposition på väg mot parlamentarisk omröstningSource link