Ännu en huvudvärk för Bitcoin-gruvarbetare i Centralasien när tre länder drabbades av strömavbrott


Källa: Adobe/darkfoxelixir

Tre av de centralasiatiska länderna – Kazakstan, Uzbekistan och Kirgizistan – har drabbats av ett strömavbrott efter att Kazakstans nord-sydliga kraftledning kopplades bort på grund av ”nödbalanser”.

Kazakstan har dock blockerat företag som bryter kryptotillgångar från 24 januari till 31 januari, en taleskvinna för den statliga nätoperatören KEGOC sa enligt Bloomberg.

Elförsörjningen i Uzbekistan och Kazakstan höll på att återställas på tisdagen.

Enligt KEGOC började problemet efter att en stor kraftledning som förbinder södra Kazakstan och dess två grannar med stora kraftverk i norra Kazakstan och det ryska nätet kopplades bort, vilket lämnade miljontals människor utan ström.

”Som ett resultat av en stor olycka i kraftnäten i Republiken Kazakstan inträffade ett strömavbrott i (södra Kazakiska) städerna Almaty, Shymkent, Taras, Turkestan (regioner) och angränsande områden”, Uzbekistans energiministerium sa ministeriet enligt Al Jazeera.

”Det uzbekiska elnätet, som är anslutet till Unified Power Grid, skadades som ett resultat av en olycka som ledde till plötsliga förändringar i spänning och frekvens på 530 linjer från Kazakstan,” tillade den.

Medan strömavbrotten verkar ha inträffat på grund av en olycka, har åtminstone en kryptogruvarbetare rapporterat att KEGOC syftar till att skylla på kryptogruvarbetare.

”Och igen. KEGOC skyller på gruvarbetare facepalm”, säger Didar Bekbau, medgrundare av kryptogruvföretaget Xive gruvdrift.

Som rapporterats flyttade några av de kinesiska gruvarbetarna till länder i Centralasien, efter Kinas nedbrytning av Bitcoin (BTC) och kryptobrytning redan 2021.

Kazakstan välkomnade kinesiska gruvarbetare med sin billiga energi, och från och med augusti 2021 var landet det näst största Bitcoin-gruvlandet i världen efter USA, och stod för cirka 18 % av det globala Bitcoin-gruvhashratet, eller beräkningskraften, enligt Cambridge Center for Alternative Finance.

Från och med oktober stod Kazakstan dock inför ett elbrist efter att två enheter av dess största kraftverk stängdes för underhåll medan efterfrågan på kryptobrytning ökade. För att ta itu med denna fråga skapade Kazakstans energiministerium ett ”lagförslag” som skulle ”begränsa den totala kapaciteten av [crypto] gruvanläggningar som är verksamma i Kazakstan till maximalt 100 MW.”

Som rapporterats planerar Kazakstan att ta itu med sina energiproblem genom att bygga ett kärnkraftverk i ett försök att hjälpa landet att stärka sin kryptogruvsektor på längre sikt. De senaste upploppen väckte dock frågor om landets möjliga framtida roll i kryptogruvor.

”Det beror verkligen på hur situationen löser sig efter upploppet,” Luca Anceschi, professor i eurasienstudier vid University of Glasgow, sa. Vissa kommentatorer säger dock att gruvföretag inte skulle riskera att stanna i Kazakstan så länge det finns lika möjligheter i andra centralasiatiska länder.

Andra centralasiatiska länder som Uzbekistan och Kirgizistan har också vidtagit vissa åtgärder för att förbättra sin gruvdrift och locka utländska gruvarbetare. 2020, Uzbekistans Myndigheten för projektledning (NAPM) etablerade en nationell kryptogruvpool för att försäkra investerare att landet är öppet ”för innovation och avancerad teknik” och strävar efter att ”skapa det mest gynnsamma investeringsklimatet.”

”Uzbekistan tar ett fast steg på vägen att forma sitt eget förhållningssätt till lagreglering och skapa gynnsamma förutsättningar för utvecklingen av kryptoindustrin i landet som en integrerad del av den digitala ekonomin”, sa NAPM då.

Trots detta tredubblade Uzbekistans regering nyligen eltarifferna för kryptogruvarbetare. Från och med juni 2021 var elpriserna för företag i Uzbekistan 0,042 USD per kWh. Men i jämförelse var den nationella genomsnittliga kostnaden i USA 0,12 USD per kWh.

När det gäller Kirgizistan erbjuder landet en av de lägsta strömtaxorna, och debiterar företagen 0,030 USD per kWh, vilket gör det till en attraktiv plats för kryptobrytning. Landet uppges dock undersöka några möjliga alternativ för att implementera skatter på kryptomining. Tillbaka 2019 stängde landet till och med ner några kryptogruvarbetare, med hänvisning till bristande regleringstydlighet som en anledning.
____
Läs mer:
– Bitcoin & Crypto Mining 2022: Nya platser, teknologier och större spelare
– Team Proof-of-Work utbildar lagstiftare vid Bitcoin Mining Hearing i USA

– Kazakstan lär Bitcoin Miners en läxa eftersom kaos påverkar BTC Hashrate
– Spansk parlamentsledamot ber regeringen att ta emot flyende Kazakstan Bitcoin-gruvarbetare
___
(Uppdaterad kl. 15:53 ​​UTC med ytterligare information om kryptomining.)

Source link