”Alla vinter-OS-handlare accepterar nu digital yuan”, säger kinesiska banker


Källa: Adobe/fifg

Den kinesiska centralbanken Folkets Bank of China (PBoC), förbereder sig för vad som kommer att bli den största veckan hittills för sin digitala yuan. Och medan token fortfarande är officiellt i sin pilotfas, kommer den att visas upp för världen nästa vecka när vinter-OS börjar. Inhemska adoptionsplaner kommer också att gå överdrivet – eftersom nationen firar månnyåret.

Som rapporterats har Peking, som är värd för spelen (pågår från 4 februari till 20 februari), indikerat att internationella idrottare och deras tränare kommer att bjudas in att använda poletten i den olympiska byn och platser i närheten – med speciella uttagsautomater som kan konvertera utländska sedlar till digitala CNY-innehav, armband och smartphoneappar.

Nu, rapporterade den statliga tidningen People’s Daily, PBoC och dess partner, den statligt drivna kommersiella institutionen Kinesiska banken (också en av spelens sponsorer), säger att de är redo att uppfylla sina löften.

PBoC har haft ett nära samarbete med Bank of China sedan piloten började på allvar.

The People’s Daily citerade en representant från Bank of China som sa:

”Vi gör allt för att förbereda oss för vinter-OS under ledning av PBoC. Under vinter-OS kommer Bank of China att tillhandahålla ett komplett utbud av tjänster som t.ex [software-based] plånböcker, hårda plånböcker, börser, påfyllningar och [cash] inlösen på Bank of Chinas filial i Olympic Village.”

Banken tillade att ”alla försäljningsställen” i vinter-OS-områdena (både i huvudstaden och i Yanqing och Zhangjiakou – som också kommer att vara värd för vissa evenemang) nu ”accepterar den digitala CNY.” NFC- och QR-kodläsare har installerats, banken lade till, och ”24/7”-stöd skulle göras tillgängligt ”på flera språk.”

Journalister och andra tjänstemän skulle också bjudas in att använda den digitala token, förklarade banken.

Utländska åskådare har dock stängts av från spelen på grund av Kinas ”noll-COVID-19”-policy.

Per den Beijing lokal finansiell tillsyn och administration, rapporterade det statliga Beijing News, ”i slutet av 2021” har staden sett ”mer än 12 miljoner personliga digitala CNY-plånböcker” öppnas, förutom 1,3 miljoner plånböcker som drivs av företag och offentliga enheter. Företag som arbetar inom livsmedel, bostäder, resor, shopping, underhållning och medicinsk sektor var bland dem som skapade konton.

Samtidigt kommer månnyårsfirandet, som inleds i helgen och avslutas den 2 februari, att göra det möjligt för fler handlare, banker och partners att testa sina digitala CNY-antagandekapaciteter i ”10+1” pilotstadsområdena där token redan har delvis lanserats.

Företag i staden Shenzhen – ett stort kinesiskt tekniskt nav – har spenderat sammanlagt 4 miljoner USD på reklamkampanjer. Dessa inkluderar ett incitament som gör det möjligt för resenärer att ta bussar för en liten nominell avgift, förutsatt att den betalas i digital CNY via en specifik bankapp. Enligt Sina hade Shenzhen ”mer än 300 000 digitala CNY-accepterande handlare” i slutet av 2021.

Ett antal företag i pilotområdena kommer också att erbjuda erbjudanden med ”lyckliga röda kuvert”-tema, liknande prisdragningsevenemang på andra håll i världen. Under månnyåret erbjuder äldre familjemedlemmar och arbetsgivare ofta sina juniorer eller anställda röda kuvert fyllda med kontanter för att uppmärksamma tillfället.
____
Läs mer:
– CBDC:er 2022: Nya försök och konkurrens med krypto
– US Fed vill ha svar på 22 frågor om digital dollar

– BIS hävdar en CBDC-interoperabilitetsseger – medan den amerikanska kongressledamoten bjuder på att blockera digitala USD
– SBI Boss säger att Kina leder CBDC-loppet – före USA och EuropaSource link