Åklagare vill sätta ”falska” kryptobörschefer bakom lås och bom på livstid i juridiska frågor


Källa: Adobe/Serhii

De sju påstådda huvudmännen bakom VGlobal, en misstänkt högprofilerad sydkoreansk bedrägerikryptobörs som påstås ha sugit in cirka 52 419 investerare i Sydkorea till ett belopp av 2 miljarder USD, skulle kunna dömas till livstids fängelse, vilket markerar en ny juridisk förstaplats för bedragare som verkar i sektorn.

KBS rapporterade att åklagare har bett domaren att döma de sju hela livstidsstraffen, utöver böter på mellan 103,4 miljoner USD (för hjärnan och VD) och 2 miljoner USD för ledande befattningshavare. Mediet tillade att det är extremt sällsynt att åklagare i fall av ekonomiskt bedrägeri begär livstidsstraff. Ett sådant fall skulle dock vara ännu sällsyntare än så: Det skulle vara utan juridiskt prejudikat inom kryptosektorn.

2016 dömdes en konventionell finansiell bedrägeri till 25 år för att ha skapat en liknande omfattande bluff.

Den påstådda falska börsen såg till synes ut som vilken annan sydkoreansk kryptohandelsplattform som helst, med en flashig, professionellt utseende webbplats pristickers för mynt som bitcoin (BTC), statliga varningar om riskerna med kryptohandel och andra noggrant utformade detaljer. Ett välbemannat kontor i ett välbärgat område i landets inofficiella tekniska huvudstad, Suwon, bidrog också till att ge en faner av äkthet – men en gren av Suwon District Court hörde att åklagare tror att det hela var en front.

Rätten har hört bevis från investerare och åklagare som förklarade att bakom låtsandet att vara ytterligare en sydkoreansk börs, var VGlobal faktiskt en marknadsföringspyramidbluff på flera nivåer som lovade investerare besynnerliga vinster för att ”rekrytera” nya medlemmar till plattformen.

Investerare fick höra att de skulle släppa börsens egna mynt varje gång en ny token listades på plattformen. Men förra året flyttade polisen in, efter att en missnöjd grupp investerare trätt fram och hävdade att de inte hade kunnat ta ut sina pengar från VGlobal-plattformen.

Kunderna fick också höra att de skulle behöva dra upp minst 15 200 USD i investeringar för att ”gå med i” börsen, hörde domstolen – och lovade dem ”garanterade” trefaldiga belöningar ”inom några månader.”

Tillgångar frystes och beslagtogs och polisen slog till mot ett antal lokaler i samband med deras utredning – inklusive VGlobals kontor och en fastighet som tillhörde företagets vd.

VD:n, identifierad av domstolen endast med sitt efternamn (Lee), har förnekat alla anklagelser och hävdat att han var i färd med att försöka återbetala investerarna.

VGlobal har inte svarat på flera förfrågningar om kommentarer från Cryptonews.com, och dess webbplats har varit offline i flera veckor. En grupp investerare bad tidigare denna månad domstolen att dela ut maximala tillämpliga straff.

Åklagarna berättade för domaren att Lee och hans medarbetare hade förgripit sig på utsatta offer, såsom äldre människor och ungdomar, och hade lämnat ett spår av ”svåra” psykologiska och ekonomiska skador i deras spår.

Åklagaradvokaterna citerades enligt följande:

”De [group] utnyttjade en atmosfär av ökat spekulativt sentiment på grund av en ökning av globala priser på virtuell valuta för att lura de äldre […] och unga människor som kämpade för att få jobb. De begick en rad systematiska och planerade brott och spred falsk information som en del av sin strategi.”

______

Läs mer:
– Kryptosäkerhet 2022: Förbered dig på fler DeFi-hack, utbytesavbrott och Noob-misstag
– Bedragare stal 7,7 miljarder USD i krypto 2021 mitt i mattdragning – Kedjeanalys

– Kryptobrott ökar fortfarande i Kina trots tillslag, varnar myndigheterna
– Tyska rättegången avslöjar OneCoin Cryptoqueens London Penthouse på 18,2 miljoner USDSource link