20m+ kinesiska använder nu enligt uppgift centralbankens digitala yuan-app


Källa: Adobe/nespix

Över 20 miljoner människor har nu laddat ner centralen Folkets Bank of China (PBoC)s digitala yuan-app, har media i landet rapporterat.

Enligt Financial Associated Press har data sammanställts från appmarknadsplatser som drivs av Huawei, Xiaomi, OPPO, Vivo, och andra visar att det har skett en ökning i nedladdningar av appar under de senaste 10 dagarna, vilket tillsammans tar nedladdningssiffran över 20 m-strecket. De Äpple App Store avslöjar inga nedladdningssiffror, noterade rapporten, men tillade att appen hade ett betyg på 4,5 stjärnor av fem på plattformen.

Endast de fysiskt placerade i pilotområdena ”10+1” har tillgång till appen, som är blockerad i andra delar av landet. Men städerna som ingår i pilotprojektet inkluderar några av landets mest välbärgade, inklusive handel och tekniska nav. Och ”+1” hänvisar till de delar av huvudstaden som kommer att stå värd för vinter-OS nästa månad.

En sådan stad är Shenzhen, som, enligt Shanghai Securities News, redan har byggt upp en stor mängd kommersiell infrastruktur som är kompatibel med den digitala CNY. Staden hävdar att mer än 300 000 av dess handlare redan hade utvecklat förmågan att behandla e-CNY-betalningar.

Över 37 % av detta antal utgörs av företag inom tjänstesektorn, uppgav staden, även om upptaget också har varit högt bland återförsäljare, cateringtjänster, transportleverantörer, utbildning och sjukvård.

Staden sa att de aktivt skulle ”fortsätta att främja byggandet” av sin ”lagliga digitala valutainnovationspilotzon” och var avsedda att göra ett ”bidrag till forskning och utveckling av digitala yuan.”

Stadsregeringen säger att de också har delat ut affärsutvecklingsfonder och subventioner till små och medelstora företag (SMF) med hjälp av token. I slutet av 2021, uppgav den, hade stadsavdelningarna i Shenzhen använt den digitala CNY för att distribuera över 97 miljoner USD i medel till 2 422 lokala små och medelstora företag.

PBoC citerades som att den ”stadigt avancerade” mot sitt mål att rulla ut sin token till besökarna vid OS, där idrottare och deras tränare kommer att kunna använda hårdvaru- och app-baserade versioner av den digitala yuan-plånboken, som samt att konvertera utländska sedlar till den digitala yuanen.
___
Läs mer:
– CBDC:er 2022: Nya försök och konkurrens med krypto
– BIS hävdar en CBDC-interoperabilitetsseger – medan den amerikanska kongressledamoten bjuder på att blockera digitala USD

– WeChat Pay Interoperability är ett annat nyckelgenombrott för Digital Yuan Pilot
– SBI Boss säger att Kina leder CBDC-loppet – före USA och EuropaSource link